Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Aleksincu obeležen 1. april, dan Omladinskih radnih akcija

rssBookmark and Share

Aleksinac 02.04.2023. Dragan Jovanović Lera

Prvi april je dan nekadašnjih omladinskih radnih akcija organizovanih širom Jugoslavije i aleksinački Klub brigadira „O*RUK generacija“ i radno i svečano obeležio je praznik akcijaša uprkos oblačnom vremenu i kiši.

U Aleksincu obeležen 1. april, dan Omladinskih radnih akcija

Proslava je započela polaganjem cveća na spomenik u porti Crkve u Čukurovcu gde je davne 1944. godine formirana prva omladinska radna brigada u Srbiji sa oko 700 mladih angažovanih na prikupljanju letine uoči 7. neprijateljske ofanzive tokom 2. svetskog rata.

Na mestu formiranja brigade zasađena su stabla ukrasnog drveća i uređen prostor. Cveće je položeno i na mestu pogibije narodnog heroja Ratka Jovića - Duška iz Gornjeg Adrovca po kome je jedna omladinska radna brigada nosila ime, a potom i na spomen pločama u dvorištu Osnovne škole „Aca Sinadinović“ u Loćiki i na železničkoj stanici u Žitkovcu.

Tačno u podne u prisustvu velikog broj bivših učesnika omladinskih radnih akcija u sali opštine Aleksinac organizovana je svečana i radna sednica Skupštine, kojoj su prisustvovali i gosti iz Niša, Sombora i predstavnici organizacije SRVS, boraca i dobrovoljnih davalaca krvi. Evocirane su uspomene sa akcija u Kočevju u Sloveniji, Zagrebu, Mariovu u Makedoniji, Ibar-Lepenac na Kosovu i Metohiji, Moravi, Deliblatu, Vlasini, Beogradu, Pešteru, Kotoru u Crnoj Gori i na Kopaoniku posle zemljotresa i na ORA „Aleksinac 1986“.

Za ovu priliku organizovana je dokumentarna izložba fotografija, dokumenata, priznanja i plaketa sa radnih akcija, a učesnicima i gostima podeljen je i tradicionalni akcijaški bilten. Predsednik Kluba višestruki akcijaš i udarnik, Srđan Ilić podneo je Finansijski i Izveštaj radu, a onda i Program rada za ovu godinu u kojoj centralno mesto zauzimaju akcije uređenja terena na Gradištu iznad Vrćenovice i organizovanje Eko-kampa u Lipovcu, pored već tradicionalne brige o uređenju spomen obeležja i lokaliteta na prostoru opštine Aleksinac.

Klub brigadira „O*RUK generacija“ Aleksinac sa ponosom ističe nagradu SORAS-a Srbije –Plaketu za negovanje tradicija dobrovoljnog omladinskog rada koju je zaslužilo samo tri udruženja u celoj Srbiji.

U radnom delu realizovane su i izborne aktivnosti i za novog predsednika jednoglasno je izabran Duško Todorović iz Gornjeg Ljubeša, nekadašnji prvi čovek omladine Srbije, Srđan Ilić je zamenik predsednika, dok su Radica Pešić, Jadranka Stojanović, Toma Marković, Mikica Babić, Tomislav Trajković, Raša Stanković,Mile Cvetanović i Zoran Stanković članovi Upravnog i Nadzornog odbora jednog od najorganizoavnijih udruženja opštine Aleksinac.

Istaknuta je i saradnja sa klubovima akcijaša iz Kruševca, Niša, Smedereva, Leskovca, Pirota, Beograda, Sombora i Vranja. Svečanost je začinio stihovima Branka Ćopića akcijaš i dramski umetnik Tomislav Marković iz Lužana, nekadašnji komandant omladinske radne brigade „13.maj“ iz Niša.

Na omladinskim radnim akcijama iskovale su se ljudine!

Izvor: Aleksinačke vesti


#   Aleksinac   lokalna samouprava   Dragan Jovanović Lera   radne akcije   Čukurovac   Omladinske radne akcije
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima