Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vetar kriv za pad plafona u školi u Vučju?

rssBookmark and Share

Leskovac 03.02.2015. Jugmedia, Južna Srbija Info

Nema još zvaničnih izveštaja o uzrocima pada plafona u učionci Osnovne škole „Bora Stanković“ u Vučju, ali je nezvanično već imenovan krivac – olujni vetar koji u noći između 30. i 31. januara lomio drevće u vučjanskom kraju.

Vetar kriv za pad plafona u školi u Vučju?

Viseća plafonska konstrukcija od oko 350 kilograma, postavljena pre tri meseca, stropoštala se te noći na klupe i stolice u praznoj učionici, što je sreća u nezgodi. Na predlog gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića formirana je stručna komisija koja će ispitati uzoroke katastrofe.

-Mislim da je rušenju plafona doprineo vetar, jer su prozori na toj učionici bili otvoreni – kaže Cvetanović.

Ista pretpostavka dolazi iz Zanatsko građevinske zadruge „Pionir“ iz Vlasotinca, kojoj je kao najefitnijem ponuđaču na tenderu poveren posao.

– To je bila elementarna nepogoda. Vetar je otvorio prozor i izvršio horizontalni pritisdak na konstrukciju, koja se podigla, otkačila od žabica i pala na pod. Doprinelo je i to što kalkani na krovu nisu obezbeđeni od udara vetra, kao i činjenica da je stolarija propala i da je propuštala vetar – objašnjava Goran Nikolić, građevisnki inženjer i tehnički direktor „Pionira“.

Procenjena vrednost za promene plafona na desetak učionica drugog sprata škole u Vučju iznosila je 4,2 milioan dinara, a izabran je najftiniji ponuđač za blizu tri miliona dinara. Finasiranje projekta obezbeđeno je iz investicionog održavanja, zbog čega i nije pravljen poseban projekat.

- Posao smo radili na osnovu tenderskih predmera, koji su podrazumevali viseće plafone od „knaufa“ i aluminijuma – dodaje Nikolić.

Tenderske uslove izradili su stručnjaci iz Direkcije za urbanizam i izgradnju. Nejasno je za sada ko je tačno predložio da se iznad glave dece okači vibrirajuća konstrukcija.

-Kao građevinski inženjer, zabranio bih takve viseće konstrukcije u svim javnim objektima, a posebno u školama – kaže sada Goran Nikolić.

Ni jedna od učionica i nijedan hodnik na drugom spratu škole u Vučju nisu više bezbedni za boravak dece jer su vidne napukline. To je i bio razlog što je Građevinska gradska inspekcija naložila da se taj sprat zatvori, a deo od 300 učenika prebaci u Srednju školu.

Leskovačka policija je Osnovnom javnojm tužilaštvu predala zapisnik sa uviđaja. – Slučaj je veoma osetljiv, pa ćemo dodatno angažovati stručnjake i postupiti na osnovu njihovog izveštaja – kažu u tom tužilaštvu.

Za razliku od društvenih mreža koje su ekslpodirale od optužbi priotiv lokalnog rukovodstva, u Vučju, varoši sa zatvorenim fabrikama, nije bilo reakcija i negodovanja.

-Pa, nemam šta da se bunim. Niko nije, havala bogu, povređen. Naći će se rešenje, idemo dalje – kaže jedna od majki prvaka.


#   Leskovac   Goran Cvetanović   policija   Vučje   Goran Nikolić   rušenje   renoviranje   gradnja   OŠ Bora Stanković Vučje   plafon   Pionir zadruga
@CvetanovicG @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima