Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Radnički u teškoj situaciji, dugovanja dva miliona evra

rssBookmark and Share

09.01.2017. FK Radnički

Danas je u pres sali hale Čair održan sastanak uprave Radničkog sa velikim delom poverilaca, odnosno onih kojima klub po raznim osnovama duguje novac. Klub su predstavljali predsednik Skupštine Radan Ilić, direktor Rade Basta i potpredsednik UO Dejan Propadalo.

Radnički u teškoj situaciji, dugovanja dva miliona evra

Sastanku su prisustvovali brojni fudbaleri, treneri, članovi Radne zajednice, predstavnici javnih preduzeća kojima se duguje, navijači i prijatelji kluba, kao i brojni mediji.

Ukpna dugovanja Radničkog, izneo je predsednik Skupštine Radničkog Radan Ilić, iznose oko 2 miliona evra, a upravo je doskorašnji predsednik kluba sa Čaira i otvorio sastanak informacijom da je finansijska situacija izuzetno teška, da je klub u blokadi, te da zbog toga nije u mogućnosti da konkuriše za sredstva iz gradskog budžeta za 2017. godinu. Od ranije je poznato da će po novom zakonu klub moći od Grada da dobije najviše 20 odsto sredstava namenjenih niškom sportu, što dodatno otežava situaciju:

Gospodin Tončev je, uz podršku premijera, došao u klub da pomogne, ali ovako tešku situaciju ni on nije očekivao. Nama preti vrlo ozbiljna opasnost od gašenja, a brojni poverioci su u situaciji da ne mogu da namire svoja potraživanja. Stoga je cilj ovog sastanka molba i apel poveriocima da deo svojih potraživanja umanje i oproste, a klub bi se čvrsto obavezao da u vrlo kratkom roku takve dugove izmiri. U suprotnom, ako ne bude dobre volje, klub bi mogao da ode u stečaj, a tada bi poverioci ostali bez mogućnosti da svoje dugove naplate, jer Radnički nema svoju imovinu, ni pokretnu ni nepokretnu. Sva imovina kluba svodi se na tri stola i jedan kompjuter, star deset godina, a to najbolje znaju oni koji su poslali izvršioce da naplate svoja potraživanja. Dakle, želja nam je da sa svim napravimo korektne dogovore koji će, a to je i predsednik Tončev čvrsto obećao, biti ispoštovani u najkraćem mogućem roku i da klub nastavi da funkcioniše, na zadovoljstvo svih nas – rekao je Radan Ilić u uvodnom delu sastanka.

Potom je reč uzeo direktor kluba Rade Basta:

Mnogo je veliki dug, a mi te pare nemamo. To je cifra koja je godinama nagomilavana i sada je došlo do toga da klub više ne može da funkcioniše. Ovaj problem hitno moramo da rešimo, u narednih 15 dana. U suprotnom, ako ne budemo postigli dogovor, ova uprava će morati da klub dovede u stečaj, da podnesemo Unapred pripremljeni plan reorganizacije na sedam godina, sa grejs periodom od godinu dana, jer mi nismo napravili te dugove. Milion evra nam je potrebno da održimo klub na godišnjem nivou, mene je sramota ovih fudbalera koji nisu primili plate, a evo bili su i praznici i sada treba da počnu pripreme za drugi deo sezone. Ali, zbog nekih ranijih dugovanja i tužbi, situacija je takva kakva jeste i zato vas sve molim da razmislite, da vidimo šta ko može da učini, da pomogne, nešto smanji, pojedinci da se odreknu nekih kamata i da svi zajedno postavimo ovaj klub na noge. A sve što se dogovorimo, to ćemo isplatiti u roku od 30 dana – rekao je prvi operativac kluba i potom pozvao prisutne da se oglase, pitaju šta žele i daju neki svoj komentar na problem koji muči Radnički
2Prvi su se za reč javili predstavnici javnih preduzeća koji su pomagali Radnički, rekavši da su i dalje spremni da, u okviru svojih mogućnosti, izađu klubu u susret, ali da je reč o novcu koji nije njihov i da se što hitnije mora pronaći zajednički jezik. Potom se oglasio doskorašnji potpredednik kluba Bojan Marinković:

Momci koji sada igraju su pošteno zaradili svoje plate i sa njima treba pojedinačno da se razgovara. Sad, ima i onih koji nisu mnogo igrali, pa se poteže pitanje ko ih je dovodio i za koje pare. Ali, ne može se ni tim ljudima zameriti, jer u tom trenutku su bile takve procene, niko nije mogao unapred da zna ko će i koliko pružiti. Pojedinci su igrali u Brazilu, Mađarskoj, bili i u Zvezdi, došli su ovde kao pojačanja, a posle se o njima vrlo ružno govorilo i sada oni, verujem, i iz nekog revolta neće to da oproste. Treba da se razgovara i sa onima koji brinu o sudbini Zvezde i Partizana, jer i Radnički je ime, klub velike tradicije i ne sme da se dozvoli da se ugasi-prilično emotivno je govorio Marinković.

Potom se za reč javio sportski direktor kluba Marko Jovanović, koji je javno objavio da se odriče polovine svojih potraživanja prema Radničkom:

Znam koliko je teška situacija, ovde sam dve godine kao sportski direktor, pre toga sam bio i igrač ovog kluba. Evo, odričem se 50 odsto onoga što mi pripada po ugovoru – rekao je Jovanović, a potom su pojedini navijači javno prozvali nekolicinu bivših igrača. Neki su se potom javili za “repliku”, a prvi je govorio Predrag Stamenković:

Ja sam za ovaj klub igrao i u Srpskoj i u Drugoj ligi, vratili smo ga tamo gde mu je mesto i za sve to vreme nikada nismo redovno dobijali novac. Uvek nam se dugovalo i jedini način da naplatimo dug bio je taj da tužimo klub. Meni je svojevremeno dugovano 17 hiljada evra i onog dana kad sam naplatio taj novac, ja sam pozajmio klubu milion dinara i opet mi se i taj novac duguje. Sad vidim neke naručene tekstove preko pojednih portala, blati se moje ime, ali ja drugih prihoda nemam, moja porodica i ja živimo od fudbala i ja sam ovaj novac pošteno zaradio-rekao je Predrag, a potom se javio i Nenad Stamenković, koji je dodao da je pristao na reprogramiranje duga, ali da se ni novi dogovor nije poštovao.

Govorili su potom još neki fudbaleri, među njima i kapiten sadašnjeg tima Aleksandar Jovanović, kojem se najviše duguje, jer je i najduže u klubu. Aca je rekao da je nekoliko puta izlazio klubu u susret sa reprogramom duga, ali da je gotovo uvek dolazio u opasnost da mu taj dug zastari:

Evo, dobili smo informaciju da se 35 miliona duguje fudbalerima. A gde su ostali!? Nije u redu da se samo fudbaleri prozivaju, a evo, klub se praktično šest ili sedam godina služi mojim novcem koji nisam naplatio – rekao je Jovanović.

Da li je Radnički pred staečajem?Na posletku ovog prilično emotivnog, ali i sasvim konstruktivnog sastanka, direktor Radničkog Rade Basta je zahvalio na razumevanju svima koji su se odazvali i najavio pojedinačne razgovore sa svakim od poverilaca u narednih 15 dana. Posle toga će, kako je naznačio, biti poznato ima li šansi da se Radnički izvuče iz krize i kakve će poteze uprava kluba preduzeti.

Nakon obavljenog sastanka, klub je objavio sledeće saopštenje:

Na sednici novog rukovodstva FK Radnički iz Niša i poverilaca, koja je održana 9.januara 2017. godine, postignut je dogovor sa poveriocima da se ne sme dozvoliti da se ugasi FK Radnički iz Niša. Novo rukovodstvo, poverioci, kao i fudbaleri bili su jedinstveni u stavu da je neophodno da se održi hitna sednica Skupštine Grada Niša, sa jedinom tačkom dnevnog reda – opstanak fudbalskog kluba sa Čaira.

Prisutni gradski privrednici odlučili su da podrže novo rukovodstvo uz obrazloženje da nikome nije u interesu da klub ode u stečaj, što je neminovno ako se ne pomogne klubu da hitno reši problem nagomilanih dugova. Oni su naveli da nijedna uprava do sada nije imala iskren pristup prema poveriocima i da niko do sada nije transparentno obrazložio poveriocima, radnicima, navijačima i gradjanima Niša, teško finansijsko stanje u kojem se klub nalazi.

Zbog novog i otvorenog pristupa, prisutni su dali podršku novom rukovodstvu i poželeli im uspešnu predstojeću sezonu.

Uprkos očiglednoj želji da svi podjednako pomognu klubu da opstane, na sastanku se nisu pojavili bivši igrači Milenković Vladimir, Filipović Nenad, Pejčić Ivan i Đorđević Vladimir, koji su time pokazali da im sudbina kluba nije na prvom mestu, kao i da im je bitniji lični ili ne znamo čiji interes od održivog dogovora. Ovi bivši igrači svojim ponašanjem i nezainteresovanošću za sudbinu kluba sa Čaira vređaju sve one koji se zalažu da klub opstane i preživi ovo teško vreme. Od njih, kao i od ostalih  poverioca,  zatraženo je da pokažu da su spremni na kompromis, što ne znači da oni treba da se odreknu svojih potraživanja, već da budu realni u svojim zahtevima jer klub u ovom trenutku nema taj novac. Ohrabruje to što je većina prisutnih pokazala spremnost da se odrekne kamata, koje su ogromne i koje su se taložile godinama, dok se stiče utisak da je navedenim bivšim igračima bitnije da klub ne postoji, nego li da naplate potraživanja, jer u slučaju stečaja, koji je izvestan ako se ne dođe do kompromisa, oni će definitivno ostati bez svojih potraživanja jer klub nema ni pokretnu, ni nepokretnu imovinu.

To svakako ne može biti njihov interes – da ostanu bez svojih potraživanja, što izaziva sumnju u čijem interesu rade i čine sve da FK Radnički nestane nakon 94 godine postojanja.


#   Nenad Stamenković   navijači   Radnički FK   Aleksandar Jovanović   finansije   dugovanje   Radan Ilić   Marko Jovanović   Rade Basta   Dejan Propadalo   Go igra   Bojan Marinković
@NisRadnicki @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima