Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Srpski đaci pobednici takmičenja o EU i NATO

rssBookmark and Share

06.07.2012. Izvor : Agencije |

Maturant Gimnazije u Pirotu Aleksandar Mitić i još dve učenice iz Zaječara i Surdulice, pobednici su međunarodnog takmičenja za učenike srednjih škola o bezbednosnim pitanjima EU i NATO-a i njihove uloge u globalnom bezbednosnom sistemu pod nazivom Europa Secura (Evropska bezbednost).

Srpski đaci pobednici takmičenja o EU i NATO

Autori tri najbolja eseja, Aleksandar Mitić iz pirotske Gimnazije, Ana Đorđević iz zaječarske Gimnazije i Jelena Mišić iz Gimnazije Svetozar Marković iz Surdulice, nagrađeni su studijskim putovanjem u Prag.

Takmičenje je organizovalo Ministarstvo odbrane Češke Republike u saradnji sa NATO-om i EU, u deset zemalja Evrope, među kojima je i Srbija.

Bila su dva kruga takmičenja. U prvom krugu su učenici polagali onlajn test znanja engleskog jezika o temama iz bebednosti, institucijama EU i NATO-a.

U drugi krug ušlo je dvadeset učenika. U drugom krugu su imali tri zadate teme. Aleksandar Mitić je odabrao temu "Da li je trenutna politika EU prema Iranu (uključujući i sankcije), dovoljno efikasna".

Aleksandar je odličan učenik. Završio je treći razred pirotske Gimnazije.

"Zanimaju me međunarodni odnosi i politika. Priznanje mi mnogo znači, posebno zbog toga što ću imati priliku da razmenim mišljenja sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja koji su učestvovali na konkursu", kazao je Mitić.

Njegov mentor profesor istorije u pirotskoj Gimnaziji Vladica Tošić je kazao da su pored ove bile još dve teme, o ratu u Libiji i o povlačenju američkih vojnih snaga iz Avganistana.

"Pišući svoj rad morao je da pokaže znanje iz obasti ekonomije Irana, da upozna institucije te države i da svoj sud o trenutnoj politici EU prema Iranu", rekao je Tošić i dodao da je konkurs bio potpuno anoniman i da je sve rađeno pod šifrom.


#   Ministarstvo odbrane   drugi krug
@mo_i_vs @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima