Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pokušali da zapale spomenik Aneti Andrejević

rssBookmark and Share

10.05.2014. Blic

Trojica maloletnika iz Niša pokušala su da zapale spomenik narodnom heroju Aneti Andrejević (1923-1943) koji se nalazi ispred zgrade Niškog kulturnog centra u Uici Stanoja Bunuševca

Pokušali da zapale spomenik Aneti Andrejević

Policija ih je zatekla 10.maja oko jedan čas iza ponoći kako polivaju spomenik benzinom za upaljače. Kod njih nisu pronađene šibice ili upaljač, ali se ne isključuje mogućnost da su ih odbacili prilikom nailaska policije.

Kako je potvrđeno u niškoj policiji, nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka, ali će protiv sve trojice biti podneta prekršajna prijava. Ne isključuje se mogućnost da iza incidenta stoji neka pronacistička neformalna grupa, budući da je 9.maja u svetu obeležavan Dan pobede na fašizmom.

Za sada nema informacija da li su maloletnici pripadnici neke takve grupacije koja podržava fašističku ideologiju, ili se radi o nesmotrenom istupu tinejdžera.

Jelisaveta Aneta Andrejević bila je član SKOJ-a a 1941.godine stupila je u Toplički partitzanski odred. Nakon zarobljavanja odvedena je u koncentracioni logor na Crvenom Krstu u Nišu, a 9.januara 1943. godine odvedena je na Bubanj i streljana.

Ukaz om predsednika FNRJ Josipa Broza Tita 1953.godine proglašena je za narodnog heroja.


#   spomenik   paljenje     prekršajna prijava   Dan pobede   Logor na Crvenom krstu
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima