Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Magični Ćira osuđen zbog pretnji gradonačelniku Niša

rssBookmark and Share

16.05.2016. Beta

Književnik Zoran Ćirić, poznatiji kao Magični Ćira, osuđen je danas prvostepenom presudom u Osnovnom sudu u Nišu na novčanu kaznu od 100.000 dinara zbog ugrožavanja sigurnosti gradonačelnika Niša Zorana Perišića, piše Beta.

Foto; Južna Srbija, Blic
Foto; Južna Srbija, Blic

Sudija Osnovnog suda u Nišu Ana Vukojičić proglasila je Ćirića krivim za krivično delo ugrožavanja sigurnosti, jer je 5. decembra 2013. godine poslao SMS poruke s pretnjama Perišiću na telefone funkcionera Igora Novakovića (SPS), Dragana Čorbića (SNS), Mileta Ilića (SPS) i Branislava Jovanovića (Narodni pokret Srbije).

U tim porukama Ćirić je poručio Perišiću da će biti "živ javno raskomadan", da će mu "deca biti mrtva, a seme zatrto".

Sudija Ana Vukojičić je u obrazloženju presude navela da u slanju SMS poruka postoje svi elementi krivičnog dela. "Pretnje su stigle onome kome su upućene i izazvale su uznemirenost kod oštećenog", kazala je Vukojičić.

Zamenik osnovnog javnog tužioca Aleksandar Stevanović prethodno je, tokom izricanja završne reči, izjavio da tužilaštvo smatra da dokazi izvedeni tokom sudjenja pokazuju da je okrivljeni Ćirić počinio krivično delo ugrožavanja sigurnosti.

Stevanović je kazao da tužilaštvo traži da okrivljeni bude kažnjen novčanom kaznom od 100.000 dinara.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić nije prisustvovao završnom ročištu, ali se njegov advokat izjasnio da se pridružuje zahtevu tužilaštva.

Pisac Zoran Ćirić izjavio je tokom završne reči da nije kriv i zatražio je oslobadjajuću presudu.

"Poruke koje sam poslao predstavljaju moju privatnu prepisku i njihovo korišćenje u sudskom postupku predstavlja kršenje moje privatnosti", rekao je Ćirić i dodao da nije imao motiv da preti Perišiću, jer s njim nije imao nikakav lični niti profesionalni sukob.

Ćirić je podsetio da nijednu poruku nije poslao direktno gradonačelniku Niša.

"Poruke nisu izazvale nikakav strah kod Perišića što jr on potvrdio, a i svedoci su to rekli. Ni policija ih nije uzela za ozbiljno, jer pošto se za poruke saznalo niko nije došao u moj stan da obavi pretres, niti sam salušan u policiji", kazao je Ćirić i dodao da kada je gradonačelnik njemu pretio "niko ništa nije preduzeo".

Zoran Ćirić dobitnik je NIN-ove nagrade za roman "Hobo", a medju priznanjima koje je proteklih godina dobijao nalazi se i najveće priznanje grada Niša "11. januar". To priznanje uručio mu je 2013. godine gradonačelnik Niša Zoran Perišić.


#   policija   Zoran Ćirić   Zoran Perišić   Aleksandar Stevanović   krivično delo
@ProfdrPerisic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima