Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kompletna niška opozicija zajedno u saopštenju

rssBookmark and Share

27.04.2016. Južna Srbija Info

Na današnjem sastanku opozicionih predstavnika u Nišu došlo je do zauzimanja zajedničkih stavova povodom izbornih nepravilnosti i oko ponavljanja izbora za odbornike Skupštine Grada Niša.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Saopštenje prenosimo u celosti

Ponavljanje lokalnih izbora na 20 biračkih mesta, i to baš na mestima na kojima Srpska napredna stranka ima lošije rezultate, ove subote, uoči najvećeg Hrišćanskog praznika- Uskrsa, predstavlja pokušaj SNS-a da na ponovljenim izborima našteluje rezultate i osvoji još jedan odbornički mandat i samim tim apsolutnu većinu u gradskom parlementu, zajednički je stav DS-a, SDS-a, NPS-a, LDP-a, SRS-a, DSS-a, DVERI i Pokreta Dosta je bilo.

Čitav izborni proces u Nišu protekao je u nedemokratskim uslovima i ono što se desilo nakon izbora, prikrivanje i neobjavljivanje rezultata Gradske izborne komisije, a potom i pojavljivanje dva zapisnika, sa različitim brojem mandata za SNS u njima, samo je kontinuitet u nameri da se prekroji izborna volja Nišlija i da se, na silu, dođe do najboljih rezultata za SNS.

Kašnjenje sa objavljivanjem izbornih rezultata GIK-a, kakvo se do sada nikada nije dogodilo u Nišu, daje nam razlog da sumnjamo u regularnost čitavog izbornog procesa. Na izbornim mestima tolerisani su takozvani uterivači glasova, članovi SNS-a sa spiskovima i to na nepropisnoj udaljenosti od biračkog mesta, batinaši ali i svi ostali koji nisu smeli da budu na biračkim mestima.

Nepravilnosti su tolerisane na mestima na kojima SNS tradicionalno ostvaruje dobre rezultate, dok su one bile dovoljne da se izbori ponište upravo tamo gde SNS očito nije zadovoljna brojem dobijenih glasova. Opozicija smatra da jedan isti princip mora da postoji za svako biračko mesto: ili su izbori regularni i na ovih 20 izbornih mesta, ili uopšte nisu regularni i treba ih ponoviti na teritoriji čitavog Grada Niša.

Pokret Dosta je bilo izvršiće uvid u kompletan izborni materijal. Proveravaće se i birački spiskovi i zapisnici. Ukoliko se utvrdi da je bar na jednom od biračkih mesta na kojima su izbori proglašeni regularnim, učinjena neka nepravilnost, to će biti više nego jasan dokaz da su izbori na 20 biračkih mesta poništeni sa namerom.

Sastanku nisu prisustvovali predstavnici Socijalističke partije Srbije i predstavnici liste “Iskreno za Niš”, Momira Stojanovića.

 

U Nišu
27.04. 2016


#   DSS   SRS   Dveri   SDS   opozicija   Dosta je bilo   birački spiskovi   izbori 2016   udružena opozicija   GIK   Iskreno za Niš   Koalicija Niš moj grad   izborni materijal
@dsscentar @SRS_info @SPDveri @socdemstranka @DostaJeBilo @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima