Južna Srbija Info

Drugo veče Nišvila opravdalo naziv džez festivala

rssBookmark and Share

Niš 16.08.2014. Tanjug

"Briselski džez orkestar", Kendi Dalfer, duo Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića, bend "Manglares", "Ašaf Kehati Trio" i sastav Vlade Maričića bili su repertoar druge večeri "Nišvila" na glavnoj bini.

Drugo veče Nišvila opravdalo naziv džez festivala

Koncert je počeo nastupom tria izraelskog gitariste i kompozitora Ašafa Kehatia. Potom su na scenu izašli muzičri flamenko i latin fjužn benda “Manglares” iz Meksika.

Originalni džez zvuk priredili su “Briselski džez orkestar” koji je predstavio novi multimedijalni projekat “Graphicology” – “vizelnu džez partituru” koju zajedno sa njima potpisuje i poznati belgijski strip autor filip Pake.

Projekat je spoj grafičke novele i muzike za džez big bend.

Ovaj belgijski orkestar prošlogodišnji je dobitnik "oskara" za muziku za "saundtrak" filma “The Artist”, a bio je i nominovan za dve Gremi nagrade.

Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić dokazali su večeras tezu koja se ovih dana često čula - džez se neprestano širi i sve može biti džez.

Muzika samo zasnovana na narodnim motivima u izvanrednoj originalnoj obradi dvojcie umetnika gotovo da nije sugerisala ni asocijaciju na etno muziku. Izuzetak su bile dve poslednje numere"Jovano" i "Kalajdžiskio oro".

Dobro poznata ovdašnjoj publici, holandska saksofonistkinja Kendi Dalfer izašla je na scenu oko ponoći, sa gotovo istim oduševljenim koje je njen nastup izazvao kod publike.

Sa svojim bendom izvela je pesme sa novog albuma koje je okarakterisala kao miks džeza i dens muzike.
Zatvaranje druge festivalske večeri pripalo je džez-latin bendu Vlade Maričića, a specijalni gost sastava je kubanska pevacica Nidia Moja.

Pijanista i kompozitor Vlada Maričić poznat je domaćoj publici po kompozicijama koje predstavljaju spoj džez, latin i fank muzike sa elementima balkanske muzike.

Jedna od njegovih najpoznatijih kompozicija je ’’Bolero Negotino’’, koja se već sedam godina emituje svakog dana na programima RTS-a kao podloga za najavnu špicu.

Publika je bila daleko brojnija nego prethodnog dana.

Komentara: 0


#   Niš   Nišvil   Vlatko Stefanovski
@nisville @


 


[ Dodaj komentar ]