Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Moravska safari regata

rssBookmark and Share

30.07.2008. Autor: Politika

Slično splavarenju na Drini ili Tari, zaljubljenici u prirodu članovi Safari kluba iz Niša, sa svojim prijateljima iz Ćuprije, uspešno su organizovali plovidbu Južnom i Velikom Moravom.

Moravska safari regata

Start ekspedicije je bio u Aleksincu, a posada tri čamca je, ploveći do Ćuprije, prevalila tačno 100 kilometara. I pored povremene kiše i vetra, petnaestak članova posade je tokom dvodnevne plovidbe uspešno savladavalo brojne prepreke i brzake.

– Ponovo je, kao i nekoliko prethodnih godina, za sve učesnike plovidbe ovo bio nezaboravan doživljaj. Morava je prelepa i predstavlja pravi prirodni biser Srbije, koji, nažalost, nije iskorišćen u turizmu. Namera nam je da upravo ovakvim manifestacijama i safari plovidbom Južnom, do Stalaća, ali i dalje, ka severu, Velikom Moravom, od sastava sa Zapadnom prema Beogradu, iniciramo upoznavanje sa rekom i bogatom prirodom na njenim obalama, kao i istorijskim znamenitostima – kaže za naš list predsednik niškog Safari kluba i vođa ekspedicije Vlastimir Stanojević, naglašavajući i brojne istorijske znamenitosti na potesu od Aleksinca do Ćuprije:

– Pored ostalog, na obalama Južne Morave su i spomenik ruskim dobrovoljcima na brdu Šumatovac kod Aleksinca, kao i crkva Svete trojice, u Adrovcu, podignuta u spomen jednom od tih dobrovoljaca iz srpsko-turskih ratova, pukovniku Rajevskom, odnosno Vronskom – junaku Tolstojevog romana „Ana Karenjina”. Znameniti su i manastiri kod Praskovča i Đunisa, kao i spomenik generalu O’Rurku, nedaleko od Varvarina, i mnogi drugi – ističe Stanojević.

T. Todorović, Foto S. Lazarević
http://www.politika.co.yu/rubrike/Srbija/Moravska-safari-regata.html
 

Komentara: 0


#   Južna Morava   regata   Safari klub   Ana Karenjina   Crkva Svete Trojice
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima