Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Кроз Пирот и кошарку

rssBookmark and Share

Пирот 25.12.2013. Izvor: Rts

У Пироту је промовисана књига "Кроз Пирот и кошарку" аутора Јована Тричковића - Шерпе, која представља својеврсни омаж славним генерацијама пиротских кошаркаша, али је уједно и прича о временима када је спорт био витешко надметање ентузијаста.

Кроз Пирот и кошарку

Прича се да је почетком шездесетих година прошлог века, најмаштовитију кошарку играла екипа КК "Пирота". Тражила се карта више за сваку њихову утакмицу и били су најпопуларнији момци на тадашњем пиротском корзоу.

"Кошарка се играла онда знатно успореније, са великим ентузијазмом, са великом љубављу. Они су на утакмице путовали у коњским вагонима" каже Милан Пауновић, спортски новинар.

Део тих сећања, преточио је у књигу Јован Тричковић Шерпа, кошаркаш, тренер, судија и пре свега спортски ентузијаста. Захваљујући њему 1964. године, направљена је и произведена у Пироту, прва југословенска кошаркашка лопта.

"Годину и по дана сам ја радио са три радника и четири лопте и то је та упорност из спорта. Наравно радио сам у Тигру, играо сам кошарку, рукомет, мали фудбал и онда је то кренуло, да би 1970. године био гост Клермон Ферана и радио за њих сто хиљада пластичних лопти и преко петсто хиљада спужвастих лопти", каже он.

Колико су били цењени пиротски кошаркаши, говори и то да су на промоцији књиге "Кроз Пирот и кошарку", дошла светски прослављена кошаркашка имена.

"Прошла времена су била много боља, квалитетнија, Србија је имала јаке регионе. Свако од тих места је имао своје водеће људе који су били конструктори, мислиоци, који су кад би их некад неко скупио на једном месту, ја сам био убеђен могли да воде и државу", каже Божидар Маљковић, кошаркашки тренер.

Владислав Лале Лучић, кошаркашки тренер каже да је Пирот један центар који је доста дао нашој кошарци.

"Велико је пријатељство и са Светиславом Каријем Пешићем, који је межда најзначајнија кошаркашка личност која је одавде потекла", додаје он.

Кошаркашко дружење завршено је утакмицом ветерана. Иако у годинама, подсетили су на некадашњу маштовиту игру, због које су их волели, а у публици славни тренери који су ту били због успомена, а не резултата.


#   Пирот   мали фудбал   спортски новинар   Божидар Маљковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима