Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Полицајци нису издавали лажне пасоше косовским Албанцима

rssBookmark and Share

Мерошина 03.02.2016. З.М. Данас

Веће Вишег суда у Нишу ослободио је четворицу полицајаца из Полицијске станице у Мерошини оптужби да су злоупотребили службени положај и фалсификовали службене исправе.

Илустрација
Илустрација

Они су били отужени да су издавали лажне потврде о пребивалишту Албанаца из општине Подујево и Приштина на основу којих су добијали биометријске пасоше Србије.

Веће Вишег суда, којим је председавао судија Драган Тацић, утврдило је да командир Полицијске станице Радивоје Раденковић (50) из Горњег Драгаша и полицајци Драган Коцић (49) из Доње Расоваче, Јовици Јовановићу (47) и Саши Митићу (45), обојица из Мерошине, нису кривично одговорни јер "није доказано да су они заиста прекршили правила службе и починили злоупотребе". Они су претходно пред Основним судом у Прокупљу били два пута неправоснажно осуђени на казне затвора од осам месеци до 3,5 године.

- Њима је учињена велика неправда. Они су због оваквих сумњи 2010. године ухапшени, провели су неколико недеља у притвору, а двојица су изгубили посао, те били принуђени да од тада воде поступак за враћање на радна места. Од самог почетка судског процеса било је пуно нелогичности и пропуста на њихову штету. Било је јасно да не могу они бити одговорни и уколико је било пропуста у раду ове полицијске станице, већ да су изабрани да буду жртвовани - рекао је новинарима њихов бранилац, адвокат Саша Кнежевић и најавио да ће полицајци тражити одштету од државе "због свега што су претрпели".

Четворица полицајаца су у оптужници означени као одговорни што је у тој полицијској станици наводно на основу лажне пријаве боравка у општини Мерошина косовским Албанцима издато 55 биометријских пасоша Србије, а у процедури за добијање путне исправе било је још више од 500 захтева. Након тога, у току 2012. године Албанцима са Косова поништено је 50 пасоша издатих у Мерошини и још 16 у Нишу, а било је и хапшења полицајаца и других службеника у Нишу, Врању и Сурдулици. Медији су писали да су се од 2010. у овим градовима косовским Албанцима наводно масовно издавали биометријски пасоши и друга лична документа на основу лажних потврда о пребивалишту, које су издаване уз подмићивање надлежних службеника.

Коментара: 0


#   Мерошина   Албанци   Приштина   виши суд   радна места   пасош   оптужбе   судије   ослобођен   фалсификат   пребивалиште     Саша Кнежевић   Радивоје Раденковић   Драган Коцић   Јовица Јовановић   Саша Митић  
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима