Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дијаспора заинтересована за финансиjско улагање у Топлички округ

rssBookmark and Share

Прокупље 08.04.2021. Јужна Србија Инфо

На састанку начелника Топличког округа Златана Миљковића и представника Града Прокупља, заменика градоначелника и већника Дејана Тонића и председника Скупштине Града Дејана Лазића са представницима Регионалне развојне агенције Југ разговарало се о изналажењу начина како дијаспори која је заинтересована за улагање у Топлицу представити и дефинисати потенцијале нашег краја.

Дијаспора заинтересована за финансиjско улагање у Топлички округ

-Истраживања која су спроведена у оквиру пројекта “Link Up Serbia II” у коме је један од имплементационих партнера на пројекту РРА Југ, показала су да је све већа заинтересованост дијаспоре да улаже и помогне Србији, било као ментори, брокери, инвеститори или предузетници у раној фази. Активности РРА Југ су усмерене на пружање подршке локалним самоуправама из региона, да представе инвестиционе могућности и услове пословања у својим срединама, а српској дијаспори омогући лакше инвестирање и повезивање са партнерима у земљи, чуло се на састанку.

Такође је истакнуто да је потенцијалним инвеститорима на располагању велика сировинска база из воћњака, највећим делом вишње и шљиве, али и јабука, крушака, дуња, јагодичастог и бобичастог воћа и винове лозе који на овом подручју покривају више од 10.000 хектара.

-Град Прокупље препознаје овај потенцијал, па заинтересованим странама нуди могућност инвестиционих улагања и у сектор прераде воћа, јер овакве инвестиције виде као подстицај топличким пољопривредницима да наставе да се баве воћарством и утичу на младе да остану на селу и живе од свог рада, рекао је начелник Топличког округа Златан Миљковић.

Он је истакао да инвеститори имају могућност да изаберу између већег броја расположивих локација на овом подручју које су комунално опремљене и саобраћајно добро повезане, а инвеститори могу да рачунају на подршку ефикасне локалне самоуправе која нуди могућност уступања грађевинског земљишта под најповољнијим условима у складу са законским прописима, као и низ других олакшица.

-Постоји могућности отварања канцеларије РРА Југ у Прокупљу, која би се бавила пословима регионалног развоја за територију Топличког управног округа. Отварање те канцеларије би допринело већем броју пројеката финансираних од стране европских фондова, бољем промовисању инвестиционих потенцијала Топличког округа, али и свим осталим активностима које могу допринети убрзаном развоју овог краја, закључио је начелник Миљковић.

Пројекат Link Up Serbia II финансира Аустријска развојна агенција (АДА), а спроводи Међународни центар за развој миграционих политика (ИЦМПД). Национални партнер на пројекту је Министарство за европске интеграције Републике Србије, док су имплементациони партнери Развојна агенција Србије (РАС), Привредна комора Србије и шест регионалних развојних агенција: РАРЕИ (Београд), РРА Браничево – Подунавље (Пожаревац), Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа.


#   Прокупље   Топлички округ   дијаспора   економија   РРА ЈУГ
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима