Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Држава повећава акцизе на гориво од 1. јула

Bookmark and Share

02.06.2020. 013.info

Нове, увећане акцизе на гориво почеће да важе од 1. јула, одлучила је Влада Србије.

Држава повећава акцизе на гориво од 1. јула

Примена нових акциза требало је да почне још 1. фебруара, али је одложена за 1. јун, да би сада била померена за још месец дана. Акцизе су усклађене са годишњим индексом потрошачких цена у 2019. години, па ће сада бити увећане за отприлике један динар.

Тако ће овај намет на бензин бити 57,10 динара по литру, евродизел 58,72 динара, док ће акцизе за гас бити 44,59 динара. За биогориво и биотечности акцизе ће бити 57,37 динара, а за остале нафтне деривате 68,45.

Дизел у Србији појефтинио је од почетка година, што је последица пада цене сирове нафте на глобалном тржишту. Док се 20. јануара литар дизела могао купити за нешто више од 164 динара, крајем маја на пумпама је могао да се нађе за 132 динара.

Иако је појефтињење значајно, цена овог горива у Србији је и даље међу међу највишима у региону. Вишу цену у региону, према подацима сајта Глобал петрол прицес, има једино Албанија, а неке од земаља у којима се дизел може пазарити јефтиније него у Србији јесу Немачка, Аустрија, Словенија, Шпанија, Луксембург.

Разлог што дизел у Србији није још јефтинији јесу управо висока државна захватања, која се и овог пута увећавају.

Коментара: 0


#   гориво   акцизе   поскупљење   Влада Републике Србије
@Vlada_SR @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима