Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лебане добило прву фабрику после 30 година

rssBookmark and Share

Ниш 28.12.2017. Танјуг, РТС

Фабрика за производњу предива "Лебантекс", која ће запослити око 300 текстилаца, отворена је у Лебану у присуству председника Србије Александра Вучића. Политика коју водим је политика озбиљности, одговорности и интереса грађана Србије и пријатељства Србије и Турске, истакао је Вучић.

Фото: Димитрије Гол, Танјуг
Фото: Димитрије Гол, Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, на отварању фабрике у Лебану турских власника, да је политика коју води – политика пријатељства Србије и Турске, и да је та политика у интересу грађана Србије, јер значи отварање нових радних места.

Вучић је подсетио да је нови производни погон који је отворен у Лебану – први који је отворен после више од 30 година, те да је у њему посао добило у овом тренутку 130 људи.

"Онима који ме критикују због добрих односа са Турском желим да кажем да, за разлику од њих, политика коју водим је политика озбиљности, одговорности и интереса грађана Србије и пријатељства Србије и Турске", рекао је Вучић. 

"То је политика која нам доводи радна места и враћа осмехе на лице људи", рекао је Вучић, који је са представницима турске компаније пресекао врпцу.

Захвалио је власницима и радницима, наводећи да је ово посебан дан за југ Србије, и да је поносан и на дочек који је приређен. 

Навео је да је, према процени полиције, присутно око 5.500 људи, а да му се чини да их је много више.

"Велико хвала. Никада у ових пет година нигде ме није ни оволико људи дочекало, ни овако дочекало. Не могу да вам кажем колико сам срећан што сам био први премијер и први председник који је дошао у Лесковац и не само да га обиђем него што смо нешто и урадили", каже Вучић. 

"Биће нам потребно још много година да људе враћамо у Лебане" 

Поносан је, наводи Вучић, на све људе који раде у фабрици "Лебантекс" и што ће коначно Царичин град сијати својим царским сјајем.

"Биће нам потребно још много година да људе враћамо у Лебане, али ћете видети напредак", поручио је Вучић. 

Истакао је да данас може да се прослави оно што није могло деценијама, подсетивши да је пре осам-девет месеци на месту фабрике била шупа, а да сада може да се види како изгледа велелепна фабрика. 

Власницима фабрике Вучић је пожелео да купе и хотел и прошире посао на 600 радника, наводећи да у Лебану има још дивних жена и мушкараца који желе да раде.

"Добијате највредније раднике, немамо времена за чекање. Изгубили смо више од четвртине становника у последњих 20 година у Лебану", рекао је Вучић и захвалио власницима и онима који доводе турске компаније.  

Изразио је наду да ће још једна фабрика бити отворена у Житорађи, у Топличком округу. 

"А ко би могао да помисли да ћемо имати фабрику у Лебану или Житорађи. Кад су долазили овамо политичари, говорили су – само да сменимо ове, биће пара као плеве... Доста сте се глупости наслушали. Али сада се види да то можемо да урадимо", рекао је Вучић. 

Вучић је додао да ће бити потребно још година да почнемо људе да враћамо у Лебане, али да ће се из месеца у месец видети да ствари иду набоље.

"Гледаћемо да доводимо инвеститоре на југ, да отварамо фабрике и запошљавамо људе, а онда и да плате буду веће", рекао је Вучић.

Посебно је подвукао да турских туриста има највише у Србији и захвалио им се на томе, те додао да жели да их буде још више и да не долазе само у Београд, већ и у Лесковац, Ниш, Лебане, Владичин Хан... да виде лепоте Србије, где ће бити дочекани уз све гостопримство и гостољубље нашег народа.

"Нисам дошао само да га обиђем, већ смо нешто и урадили", подвукао је председник Србије.

Свим житељима Лебана захвалио се што су, како је рекао, увек били ту и када су Србији били потребни радници или војници.

"Сада су нам потребни вредни и марљиви људи, потребно је да сву своју снагу слијете у радну енергију", поручио им је Вучић.

Фото: Димитрије Гол, Танјуг

Током обраћања, Вучић је показао вуницу која ће се производити у фабрици.

Навео је да људи кажу да је та турска компанија вероватно највећа на свету, и да очекује да у Лебану буде значајан део производње. 

Каже и да ће вуница моћи да се извози на светска тржишта, укључујући Турску, Русију и западну Европу, те да се идуће године може очекивати приход од 11 милиона евра, што ће значити и више новца за локалну самоуправу.

"Увек су у Србији говорили – што јужније, то тужније. Ми смо почели да подижемо југ", рекао је Вучић и навео да се нада ће још једна турска компанија доћи и у Житорађу. 

"До краја године више од 2,3 милијарде страних инвестиција"

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ћемо завршити годину са две милијарде и 350-400 милиона евра страних инвестиција без озбиљних приватизационих прихода, те да је то шест пута више него Хрватска, која је чланица ЕУ.

"Само хоћу да људи виде колики су наши помаци и да грабимо крупним корацима јер смо много заостајали", поручио је председник Србије.

Упитан да ли има шансе да Медвеђа и Бојник, градови са југа Србије из којих се исељава све више људи углавном због недостатка посла, отвори "понека фабрика" као што је то данас урађено у Лебанима, Вучић каже да на мапи Србије гледа како и шта може да се уради за свако место.

"Много је уложено у инфраструктуру и није још доста, исељавају се и Срби и Албанци", рекао је Вучић додајући да је у Медвеђи било великих проблема са приватизацијом и експлоатацијом у руднику Леце.

Председник каже да турским гостима преноси поруке да смо, захваљујући њима, решили проблеме, између осталог, у Житорађи, Владичином Хану, те да би било јако добро да се тако "реши" још десетак малих места.

Мала места су та, оцењује, у којим људи имају проблем са запошљавањем, а да је ситуација у великим центрима попут Београда много боља и да у главном граду сада не ради 88.000 људи, а да је у Нишу број незапослених пао испод 28.000 људи.

Коментаришући ситуацију у Бојнику, Вучић је рекао да је тај део потребно решити инфраструктурно, те да би се тамо "све преокренуло" када би се запослило 200 људи.

Каже да је потребно размишљати и о Црној Трави, у којој живи свега 900 људи, иако "се прича" да живи 1.500.

"Имамо проблем и у Бабушници и у Пиротском округу, Босилеграду, Трговишту. Муке имамо и са Блацем, које има и универзитетски центар, има енергију, али мора бити и фабрика", истакао је председник.

Мора се ојачати, каже, и Куршумлија, а Ниш ће у наредном периоду драстично ојачати будући да фабрика "Леони" тек треба да запошљава.

Вучић је обраћање завршио речима: "Живело српско-турско пријатељство" и "Живела Србија".

"Желим вам много фабрика", рекао је Вучић, након чијег обраћања су засвирали трубачи.

Свечаном отварању фабрике присуствовали су и министар привреде Горан Кнежевић и министар трговине, телекомуникација и туризма Расим Љајић.   

Председник општине Лебане Иван Богдановић рекао је да је за то место и његове грађане будућност почела данас, са отварањем фабрике "Лебантекс".

Он је истакао да је, према његовим подацима, то прва фабрика у том месту отворена после пет деценија и захвалио Александру Вучићу, што се као премијер и председник Србије, сетио Лебана: "Што сте дошли у ово мало место, које су сви заборавили пустили да нестаје".

Богдановић је нагласио да са отврањем фабрика за југ Србије има будућности.

Директор "Лебантекса" Бесим Минкара је најавио да ће, поред производње у постојећој хали од око 11.000 квадрата корисне површине, проширити своје погоне у Леабну на још једну халу укупне површине од 20.000 метара квадратних. 

"Лебантекс" је део турске "Ормо групе", која је највећи произвођач и извозник вунице у свету.

Фабрика, направљена у реконструисаним халама некадашњег текстилног предузећа "Експортекст", простире се на 12.700 метара квадратних и први је нови производни погон који је отворен у Лебану после више од 30 година.

У фабрици тренутно ради 130 људи, а када буде прорадила пуним капацитетом, дневно ће прерађивати око 15 тона вунице.

Држава је за куповину "Експортекста" у стечају и у обнову хала уложила око 200 милиона динара.

"Ормо група" производи око 250 тона вунице дневно.

  

Коментара: 0


#   Ниш   Лесковац   Лебане   Владичин Хан   Александар Вучић   инвестиције   Расим Љајић   председник општине   радна места   председник Србије   југ Србије   Царичин град   Горан Кнежевић   Бесим Минкара   Лебантекс
@avucic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима