Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Министар привреде Цветковић на Међународном форуму о сарадњи у Нишу: За мала и средња предузећа 3,4 милијарде бесповратно

rssBookmark and Share

Ниш 03.11.2023. Јужна Србија Инфо

„Међународни форум о сарадњи је превазишао оно што му је била иницијална идеја, а то је да подстакне привредну сарадњу Републике Србије и Републике Српске. Међутим, по броју учесника и саставу међународног карактера, који смо данас имали и на овом и на претходном скупу који је био прошле године у Требињу, видимо да је прерасло иницијалну идеју“ рекао је министар привреде Слободан Цветковић на данашњем 8. међународном форуму о сарадњи, који је одржан у Научно-технолошком парку Ниш.

Министар привреде Цветковић на Међународном форуму о сарадњи у Нишу: За мала и средња предузећа 3,4 милијарде бесповратно

„Министарство привреде даје велики значај и подршку сектору малих и средњих предузећа и предузетника. Ове године смо за њихову подршку издвојили 3,4 милијарде динара бесповратних средства. Реализујемо четири програма подршке и то за набавку опреме, за развојне пројекте, за подршку за почетнике у пословању и младе, за жене предузетнице, као и за све оно што је неопходно да се производни процеси одржавају у складу са стандардом и интенцијама развоја наше привреде“ нагласио је министар Цветковић.

Цветковић је указао да ће размена искустава, која ће данас да буде кроз панеле, имати за циљ да додатно унапреде перформансе малих и средњих предузећа. „Повезивање науке и привреде је од изузетне важности, а имајући у виду наша научна достигнућа која треба да буду имплементиране у привреду“ рекао је Цветковић и додао да кроз овакве сусрете може доћи до повезивања и употребом научно технолошких иновација може да да додатну вредност нашој привреди.

„Још један сегмент који је изузетно битан да поред развијања малих и средњих предузећа у складу са привредом Републике Србије и окружењем, у будућности треба да буде интенција да у своје стандарде, производне процесе, квалитет рада, процедуре прилагођавају глобалним компанијама, јер то је додатан пут да поред локалног тржишта имамо приступ и глобалном тржишту“ истакао је Цветковић.

По његовим речима, Влада Републике Србије, Министарство привреде помаже тај процес кроз директне инвестиције и долазак великих страних компанија које траже такве предузетнике које могу да у складу са њиховим стандардима обезбеде и услуге и производе.

Осми међународни форум о сарадњи организују Развојна агенција Србије и Развојна агенција Републике Српске, уз подршку Научно-технолошког парка Ниш и Привредне коморе Србије. Овај форум представља прилику да се на једном месту окупе привредници из региона, представници државних институција, привредних комора, развојних агенција, научно-технолошких паркова, као и других организација које пружају подршку привреди и локалном развоју.

Коментара: 0


#   Ниш   Министарство привреде   мала и средња предузећа   Научно технолошки парк   Слободан Цветковић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима