Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Мура у стечају, са њом и Први мај?

rssBookmark and Share

Пирот 28.05.2014. Танјуг

Словеначка компанија "АХА Мура" отишла је у стечај, а део стечајне масе тако је постао и пиротски "Први мај", чији су словенци власници

Мура у стечају, са њом и Први мај?

Одлуком Окружног суда у Мурској Соботи о проглашењу стечаја компаније "АХА Мура", власника пиротске фабрике "АХА Мура Први мај" која запошљава 1.300 радника, пиротска фабрика постала је део стечајне масе па је њена будућност неизвесна.

Колегијум пиротске фабрике саопштио је данас да фабрика у Пироту наставља да ради, апеловао на раднике да озбиљним приступом према радним обавезама дају свој допринос да се фабрика и радна места сачувају.

У исто време, руководство и синдикати раде на изради плана који ће бити презентован Министарству привреде како би се очувала фабрика.

Председник општине Пирот Владан Васић казао је да ова ситуација не мора неминовно да значи да ће пиротска конфекција престати да ради.

"Пиротска фабрика је део стечајне масе, али то не значи да ће она престати да ради. Стечајни управник "АХА Мура" би могао да нађе инвеститора. Држава је такође на потезу, јер би она могла да наплати гаранције које је дала компанија "АХА Мура" како би добила подстицаје за упошљавање радника у износу од око шест милиона евра, тако да држава неће бити на губитку. Људи из пиротске фабрике раде на изради плана реорганизације са којим ће упознати Министарство привреде и у координацији са државом ће се тражити решење", казао је Васић.

Јавности се обратио и колегијум компаније "АХА Мура Први мај" у чијем саопштењу се наводи да пиротска фабрика наставља да ради.

"Колегијум "АХА Мура Први мај" моли све раднике да својим озбиљним односом према радним обавезама дају свој пуни допринос у решавању новонастале ситуације, а пре свега на очувању купаца као гаранције да ће се само тако сачувати радна места и фабрика", каже се у саопштењу.

Руководство компаније и представници репрезентативних синдиката, како се додаје, заједно раде на плану који ће, чим буде завршен, бити презентован надлежним министарствима како би се заједничким напорима свих нашло најбоље решење и сачувало 1.300 радних места у пиротској фабрици.

Стечај у компанији "АХА Мура" Окружни суд у Мурској Соботи, како јављају словеначки медији, прогласио је након захтева Пореске управе Словеније, с обзиром да ова компанија има велика дуговања за неуплаћене порезе и доприносе радницима који премашују шест милиона евра.

Коментара: 0


#   Пирот   радници   Први Мај Пирот   стечај   Владан Васић   суд   председник општине   АХА Мура   радна места   стечајни управник   Министарство привреде   Први мај
@kzpvladanvasic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима