Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Девизне резерве на крају јуна 14 милијарди евра

Bookmark and Share

10.07.2020. Бета

Бруто девизне резерве Народне банке Србије су на крају јуна износиле 14 милијарди евра, саопштила је НБС.

Девизне резерве на крају јуна 14 милијарди евра

Девизним резервама на том нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе М1 од 147 одсто и више од шест месеци увоза робе и услуга, што је двоструко више од стандарда.

Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају јуна износиле су 11,8 милијарди евра.

Бруто девизне резерве су у односу на крај јуна 2019. године повећане за 1,8 милијарди евра, чиме је додатно појачан стуб стабилности домаћег финансијског система, истакла је централна банка.

На крају јуна бруто девизне резерве су биле ниже за 388,3 милиона евра у односу на крај претходног месеца и резултат су активности НБС на домаћем девизном тржишту, спроведених ради ублажавања ефеката корона-кризе на домаћу економију (укупан ефекат по основу нето продаје девиза и своп аукција -273,0 милиона евра) и нето раздужења Републике Србије по основу девизних кредита и девизних хартија од вредности за 127,4 милиона евра.

Нето приливи у девизне резерве током јуна по основу ефикасног управљања девизним резервама, донација, и другим основима (укупно 51,5 милиона евра), били су више него довољни да покрију остале нето одливе из девизних резерви по другим основима (укупно 19,7 милиона евра) и у потпуности амортизују негативан нето тржишни ефекат (19,7 милиона евра).

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у јуну износио је 582,8 милиона евра и био је за 132 милиона евра већи него у претходном месецу. У првој половини ове године у међубанкарској трговини реализовано је укупно око 3,4 милијарде евра.

У јуну, као и од почетка ове године, вредност динара готово је непромењена у односу на евро.

НБС је навела да је "благовременим и адекватним реаговањем на девизном тржишту успешно одржала стабилност на домаћем девизном тржишту", чиме је повраћено и поверење међународних инвеститора, па је потреба за реаговањем током јуна била значајно нижа него у априлу и мају.

У јуну је НБС на међубанкарском девизном тржишту нето продала 155 милиона евра, а од почетка године 1,03 милијарде евра.

Коментара: 0


#   НБС   курс   девизе
@SrbNarodnabanka @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима