Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Процена НБС: Кумулативни привредни раст у последње четири године 12 одсто

Bookmark and Share

13.12.2018. Фонет

Народна банка Србије саопштила је да је реалан раст бруто домаћег производа (БДП) од 2015. до 2017. године износио 7,3 одсто, а да ће, узимајући у обзир пројекцију раста за ову годину од 4,2 одсто, кумулативна стопа привредног раста за четири године износити 12 процената.

Процена НБС: Кумулативни привредни раст у последње четири године 12 одсто

У саопштењу се наводи да су раст увоза машина и опреме и веће увезене количине нафте и гаса имали кључни утицај на већи робни увоз и повећање текућег дефицита у последње две године, који се према оцени НБС и даље налази на нивоу који је "више него одржив" и у потпуности је покривен страним директним инвестицијама.

Народна банка је навела да је посебно важно да модел привредног раста базиран на извозно оријентисаној прерађивачкој инфустрији и грађевинарству носи и већу потрошњу енергената, као и веће потребе за различитим сировинама и неопходном опремом.

У саопштењу се додаје да је поред увоза нафте и гаса, на повећање текућег дефицита и претходне и ове године утицао раст цене нафте на светском тржишту.

Како се прецизира, у првих десет месеци ове године око 88 одсто текућег дефицита односио се на дефицит у спољнотрговинској размени нафте, деривата и гаса.

Према проценама НБС, ефекат раста светске цене нафте на повећање текућег дефицита у Србији у 2017. години износио је око 0,6 одсто БДП, а ове године требало да износи 0,7 одсто, и то је један од главних разлога због чега би текући дефицит у 2018. могао бити већи од пројектованих 5,2 одсто БДП.

Истиче се, међутим, да је велики део остварених и планираних инвестиција усмерен у извозно оријентисане секторе, због чега у наредним годинама треба очекивати убрзање раста извоза и постепено кретање дефицита текућег рачуна ка нивоу од четири одсто бруто домаћег производа.

Народна банка навела је да су кључни допринос економском расту дали прерађивачка индустрија, грађевинарство и услуге претежно приватног сектора.

У саопштењу се истиче да је формална запосленост у прерађивачкој индустрији повећана за око 20 одсто, а обим производње у тој грани виши је за 22 одсто, док је извоз увећан за око 50 процената.

Наводи се да је сектор грађевинарства у периоду од 2015. до 2017. растао по просечној годишњој стопи од око 10 одсто.

У саопштењу се додаје да је најзначајнији допринос расту дао инвестициони циклус који је почео 2015. године, при чему је кумулативни раст инвестиција у основна средства за четири године износио више од 30 одсто.

Коментара: 0


#
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима