Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Одобрење за соларну електрану

rssBookmark and Share

Лесковац 16.09.2010. Извор: Б92

Одобрење за соларну електрану

Лесковац -- Чланови Градског већа у Лесковцу одобрили су идејни пројекат изградње соларне електране на брду изнад села Велика Биљаница.

Соларна електрана биће прва овакве врсте на Балкану и биће снаге скоро један мегават. Како је најављено, изградња ће почети у пролеће наредне године.

Соларну електрану вредну три и по милиона евра партнерски ће градити град Лесковац и предузеће “Глобус ауто” из Панчева.

Електрана ће се градити на површини од шест и по хектара на брду изнад села Велика Биљаница, које је од града удаљено око пет километара.

Локација за градњу изабрана је на предлог Републичког хидрометеоролошког завода, јер годишње има око 200 сунчаних дана.

Соларна електрана у Лесковцу, када буде изграђена, биће једна од највећих у Европи, каже помоћник градоначелника Лесковца Милорад Младеновић.

“Овакве електране постоје у Европи. Примера ради, највећа шпанска електрана је величине 1,2 мегавата, а наша ће бити готово 1 мегават”, каже Младеновић.

“Међутим, степен искоришћења, нормално, зависи од броја сунчаних дана у години, и испоставило се да ми, као јужноевропска земља имамо све предуслове за коришћење сунчеве енергије у смислу производње електричне енергије”, навео је он.

Лесковачко локално руководство планира да направи “зелену котлину” где ће доминирати еколошки видови енергије.

Младеновић најављује и наставак пројекта проналажења термалних вода на ширем подручју града.

“Поред соларне електране, дефинитивно почињемо са бушењем, са коришћењем термалне енергије. Нормално, уколико се буде испоставило да су налазишта термалне енергије довољно велика, сигурно да ћемо то користити и за грејање”, најавио је он.

Када соларна електрана буде изграђена, снабдеваће електричном енергијом око 800 домаћинстава у Лесковцу и спречиће емисију око 1 500 тона угљен диоксида годишње.

Коментара: 0


#   Лесковац   Врање   Милорад Младеновић   Велика Биљаница
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима