Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почиње исплата пензија - инструкције НБС за подизање новца

rssBookmark and Share

25.03.2020. РТС, Јужна Србија Инфо

Исплата другог дела пензија за фебруар почиње данас. Народна банка Србије дала је инструкције како да старији од 65 година, којима је због епидемије коронавируса кретање забрањено, дођу до својих пензија

Почиње исплата пензија - инструкције НБС за подизање новца

Старији од 65 година који раније никог нису овластили за подизање пензија, могу то да ураде тако што ће дати пуномоћје особи која ће у њихово име, уз поседовање своје и њихове личне карте, подићи унапред одређен износ.

Пензионери могу да дају пуномоћје за подизање новца

Издавање овлашћења мора се обавити без контакта - на раздаљини од два метра, а након доставе пензије неопходно је дезинфиковати руке.

Пример пуномоћја издала је Народна банка Србије, али се може саставити и у слободној форми уз обавезно навођење личних података пензионера и лица које се овлашћује, броја текућег рачуна, назива банке и износа који се исплаћује, бројем и словима.

Овлашћење мора бити потписано, а не мора бити оверено.

Онима који никога не овласте за подизање новца, пензије ће на кућну адресу доставити Пошта Србије по хитној процедури.

Корисници треба да позову банку у којој имају отворен текући рачун и изјасне се на који начин желе да им новац буде достављен.

Банке ће, такође, и контактирати кориснике преко контакт центра или СМС поруком како би пензионери што раније знали на који начин ће им новац бити исплаћен.

Трошкове доставе пензије сносиће држава. Такође, сви пензионери који поседују платне картице, могу их предати особи од поверења како би обавила куповину за њихове потребе.

Инструкција Народне банке примењује се на све исплате пензија почев од исплате другог дела пензије за фебруар.

Коментара: 0


#   НБС   пензије   пензионери   Коронавирус
@SrbNarodnabanka @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима