Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Недимовић: Прве субвенције крајем марта, пољопривреднике очекује и нови модел

rssBookmark and Share

07.02.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Влада Србије је одобрила субвенције од 53 милијарде динара у пољопривреди, а министар Бранислав Недимовић каже да прве крећу крајем марта. Најављује и нове моделе.

Фото: screenshot
Фото: screenshot

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је да је Србија прошле године имала најмањи пад БДП-а и најбоље резултате у Европи по БДП-у и најавио нове субвенције за пољопривреднике.

"Наш буџет је 53 милијарде динара, субвенција ће бити и ја позивам људе да се пријаве на време", рекао је Недимовић у Јутрањем дневнику РТС-а. 

Прве субвенције ће, каже, кренути крајем марта, тада ће бити прве исплате по хектару и први позиви за опрему и механизацију. 

Каже да ће бити субвенције као и прошле године, али да ће бити уведени и неки нови модели.

Министар је најавио да ће у марту бити нови позив за подстицај, који предвиђа доделу 50 одсто бесповратних средстава, 40 одсто кредита, а 10 одсто је учешће сопствених средстава. Рекао је да је за то на располагању 38 милиона долара. 

У петак је био састанак и са домаћим узгајивачима свиња услед тренутне ситуације на тржишту. 

"Стално смо у комуникацији и са прерађивачима и са узгајивачима и постоји реалан проблем јер код нас потражња свињског меса маса опала за 20 одсто. С друге стране имате проблем Немачке и Кине, јер Немци не могу више да извозе у Кину и Европу је преплавило месо из Немачке", рекао је Недимовић.

Код нас оно не улази, али улази на тржишта БиХ, Црне Горе, Македоније и тамо су ниже цена меса и онда наше прерађевине и наше месо није конкурентно тамо, објаснио је Недимовић и додао да ће цене меса у наредних 10-15 дана бити консолидоване. 

"Држава ће са интензивном комуникацијом донети сет мера и ја очекујем да за десет дана имамо цену меса од 140 динара плус ПДВ", рекао је Недимовић. 

Велики споразум је потписан са Кином око извоза житарица, са Индијом око јабука.

Недимовић је рекао да је Србија у прошлој години постигла нови рекорд у извозу пољопривредних производа, у вредности 4,1 милијарду долара.

"Тржиште су Кина и Индија, ми мамо потенцијал да то повећамо са традиционалним производима и са прерађивачким капацитетима и зато ће Влада Србије у наредних седам дана донети нови акт којим би подстакла прехрамбену индустрију, нове капацитете и нову технологију, јер имамо сировину, само то треба да направимо", рекао је Недимовић. 

Србија би ускоро требало да добије закон о тржишту пољопривредних производа.


#   пољопривреда   субвенције   месо   сточарство   Министарство пољопривреде   Бранислав Недимовић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима