Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Старопланински мед и ове године у Немачкој

rssBookmark and Share

Пирот 22.03.2014. Мондо

Пчелари из Пирота, окупљени у Удружење пчелара "Стара планина", ове године ће на захтевно немачко тржиште извести између 10 и 15 тона првокласног багремовог меда по цени од 3,7 евра по килограму.

Старопланински мед и ове године у Немачкој

Како је данас изјавила председница Удружења пчелара "Стара планина" Љиљана Пејчић, Немцима је најинтересантнији багремов мед.

"Багремов мед са Старе планине је мало лакши у односу на ливадски, који је изузетно квалитетан, пре свега због огромног броја врста лековитог биља на Старој планини", каже Пејчић.

По њеним речима, захваљујући бројним олакшицама од стране државе, али и доброј сарадњи са локалном самоуправом, у Пироту се све већи број младих људи опредељује за бављење пчеларством.

"Наше удружење има одличну сарадњу са локалном самоуправом а од ове године и Министарство пољопривреде је донело нове уредбе на основу којих су повећане субвенције за пчеларство, а донета је и уредба која омогућава пчеларима да од државе добију повраћај чак половине средстава инвестираних у набавку нове опреме, што је одлична вест за све који се баве пчеларством", истиче она.

Пејчићева се, иначе, и сама бави пчеларством и заједно са супругом држи око 200 кошница углавном на Старој планини, у околини села Гостуша.

Прошле године пиротски пчелари из другог удружења успели су да на тржиште Италије такође извезу преко 25 тона багремовог меда.

Пољопривредно газдинство Пејчић из Гостуше добитник је и награде Робна марка из Србије на последњем Сајму етно-хране и пића који је одржан у Београду.


#   Пирот   Стара планина   субвенције   Димитровград   мед   Министарство пољопривреде
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима