Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У прокупачком крају почиње берба вишања – род одличан

rssBookmark and Share

Прокупље 21.06.2022. Јужна Србија Инфо

Ових дана почиње берба вишања, која је у прокупачком крају на површини од 2.080 хектара добро родила иако је дуги сушни период овог пролећа указивао ће род топличког „црвеног злата“ подбацити.

У прокупачком крају почиње берба вишања – род одличан

-Род је и знатно бољи и квалитетније него прошле године, тако да се воћари у прокупачком крају могу надати јако доброј берби, а како се на почетку прича и задовољавајућој откупној цени од 70 динара за килограм прве класе или 45 динара за другу класу вишања, казала је Магдалена Тодоровић, саветодавац за воћарство у Пољопривредно стручно саветодавној служби (ПССС) Прокупља.

Како је незахвално прогнозирати откупну цену и кретања на тржишту које је ове године додатно поремећено лошом економском ситуацијом у свету изазваном ратним сукобима у Украјини, Тодоровић истиче да остаје да се види како ће се та цена кретати током бербе, јер како је познато тржиште увек диктира цену.

Како је подвукла, ове године топлички воћари имају разлога да буду задовољни јер како је изгледало да ће им суша преполовити род и уништити квалитет, обилне кише које су само пре месец дана пале успеле су да потпуно опораве засаде вишања, тако да је род сада и бољи од прошлогодишњег када је у прокупачком крају убрано око 2.500 вагона тог воћа.

Рок за бербу вишања је јако кратак јер воће брзо презрева и почиње да трули, па га је потребно што пре обрати са стабала и предати у хладњаче.

Поред тога произвођачима вишања проблеме сваке године прави и висока цена брања која им додатно умањује зараду и која не прати цену откупа.

Тако су прошле године берачи узимали од 17 до 20 динара по гајби, а та цена је остала и кад је откупна спала на само 30 динара за килограм вишања.

Облачинска вишња је, поред шљиве, најзаступљенија пољопривредна култура на територији Топличког округа, а у прокупачком крају је засађена на више од 2.000 хектара.


#   Прокупље   Топлички округ   вишње   Облачина   откупна цена
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима