Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ПОРЕЗ НА ИМОВИНУ: Казне ће стизати и без опомене

Bookmark and Share

10.08.2015. Г.Булатовић, Блиц

Трећа рата пореза на имовину на наплату доспева 15. августа.
Ко не поштује овај рок, ризикује да плати високу затезну камату, али и казну од преко 50.000 динара.

ПОРЕЗ НА ИМОВИНУ: Казне ће стизати и без опомене

Како је потврђено “Блицу”, свим обвезницима пореза на имовину, а који се плаћа локалним самоуправама, решења за ову годину су стигла.

- Уколико је коначно решење стигло након што су обвезници уплатили другу рату, они су били дужни да разлику између аконтационог и коначног износа уплате у року од 15 дана. Сада се уплаћује износ који се добије када се укупна обавеза из решења за ову годину подели на четири, објашњавају порезници.

ПАПРЕНО
Ове године све локалне самоуправе су као основицу за плаћања пореза узеле тржишну вредност некретнина. Поред тога, за некретнине у којима не живи власник нису обрачунате олакшице. Све ово утицало је на повећање износа пореза и до 200 одсто.
Оно на шта посебно треба обратити пажњу јесте чињеница да локалне самоуправе немају више обавезу да шаљу опомене грађанима који су дужници, нити да их посебно обавештавају да ће због неплаћене рате против њих бити покренута прекршајна пријава.

- Прошлогодишњим изменама закона управама јавних прихода локалних самоуправа остављена је могућност да обавештења о дуговањима и најаве утужења могу објавити на огласној табли. У том смислу, грађани морају бити врло опрезни јер то што им због неплаћене рате или због мањег износа уплате не стиже решење, аутоматски не значи да им администрација не књижи казне - упозоравају порезници.

Казне баш и нису симболичне. За сваки дан кашњења плаћа се затезна камата која на годишњем нивоу износи 16 одсто, али се отвара могућност да управа јавних прихода поднесе надлежном суду прекршајну пријаву. Изменама закона из прошле године предвиђене су драконске казне. Идеја је била, како је тада разлоге за измену закона образлагао бивши министар Крстић, да се повећањем казни утиче на обвезнике да на време размишљају о обавезама. Сви грађани који не изврше уплату пореза утврђену у пореској пријави могу да буду новчано кажњени износом од 50 одсто утврђеног пореза, а не мање од 50.000 динара. Могућност да ову казну плати има грађанин који има и дуг од свега неколико стотина динара.

 

Коментара: 0


#   Пореска управа   казне   прекршајна пријава   порез на имовину
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима