Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Проблем паушалаца - плаћање пореза "на слепо"

Bookmark and Share

05.11.2017. Н1

Пореска управа Србије је крајем прошле године, после паузе од скоро две године, почела да доноси решења паушалцима, и то за обавезе из 2015. и 2016. Појединим паушалцима су тек сада почела да стижу пореска решења за 2015. Због чега људи који порез плаћају на тај начин, то годинама раде "на слепо"?

илустрација
илустрација

Објашњење Пореске управе, за све паушалце који су сада добили пореска решења за 2015. је да - немају програм и не могу да израчунају све те основице, каже порески саветник Милан Трбојевић.

"То је велики пропуст државе и нешто што је баш било недопустиво. Једноставно сувише се чекало и велики је проблем да се толико касни. Паушалац мора унапред да зна своје пореске обавезе", наводи Трбојевић.

А онда када те обавезе стигну, цифре су, према искуствима појединих паушалаца, толико високе да се неки одлучују и за прекидање бизниса.

"Нико не воли да плати више него што је предвидео, а то предвиђање је било поприлично отприлике. Значи питали сте пријатеља, питали сте можда у пореској управи, нашли на неком сајту где имате некога ко је радио анкету и то су били начини како да сазнате. И сада рецимо ви сте пројектовали да ће то бити 24 хиљаде а оно је 28. То је месечна разлика од 4 хиљаде, али имате две и по године уназад и то ођедном представља велики износ", каже Трбојевић.

Тај износ морате платити у року од 15 дана. У Србији, према проценама Наледа, постоји око 50 хиљада паушалаца који имају ове проблеме. Тврде да Уредба о паушалном опорезивању ствара непредвидивост за предузетнике. Међутим, решења виде у изменама неколико кључних тачака.

"Проблем који би требало решити јесте да се прецизирају критеријуми на основу којих се утврђује висина пореске обавезе, јер они нису довољно јасни и прецизни. Друга ствар је да се пропише рок пореској управи кад мора да се изда решење и на крају размислити о томе да се обавеза висине пореза пребаци на локалне самоуправе, јер на крају оне узимају те паре", каже Иван Радак из Налед-а.

Влада Србије недавно је усвојила измене и допуне те Уредбе, како би омогућила издавање пореских решења и за поједине делатности којима до сада нису биле обрачунате пореске обавезе. Од 1. јануара 2018. пореска пријава за паушалце требало би да буде у електронском облику и приликом самог пријављивања систем би требало да израчуна колики је ваш порез.

Марија Комазец, Н1

Коментара: 0


#   порез   Пореска управа   паушал   Милан Трбојевић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима