Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Протестна шетња радника "Јумка"

rssBookmark and Share

Врање 03.02.2014. РТВ

Штрајк запослених у Јумку, који је почео 13. јануара од данас је ушао у нову фазу.

Протестна шетња до градске скупштине радника
Протестна шетња до градске скупштине радника

Кренуло се са протестним шетњама и окупљањима пред градском скупштином са захтевима да им се исплате плате, овере здравствене књижице и реши проблем превоза. Градско руководство подржава све њихове захтеве, али пошто је то у надлежности државе хитно ће тражити разговор са премијером Ивицом  Дачићем и министрима.

Протест, који су организовали Самостални синдикат и Асоцијација слободних и независних синдиката Јумка, почео је скупом код управне зграде. Дуга је листа захтева, али су кључни исплата плата, овера здравствених књижица, решење проблема превоза и смена пословодства. Подаци су неумољиви, за исплату 5 плата компанија дугује запосленима 220 милиона динара и око 35 милиона динара за здравствено осигурање. Колона радника ове компаније са бројним транспарентима и порукама кренула је улицама града Булеваром АВНОЈа и Краља Стефана Првовенчаног. Зауставила се код зграде начелства и градске скупштине, где су им се обратили председници синдиката. Чуло се да текстилци да извршавају све производне задатке и да су спремни и даље да раде, али под условом да им се реше егзистенцијална питања.

На захтев великог броја учесника протеста чланове штрајкачких одбора оба синдиката и руководство Већа синдиката Пчињског округа примили су градоначелник Зоран Антић и заменик председника градске скупштине Синиша Митић. Градско руководство, као и досад у потпуности подржава њихове захтеве. Иако су они у надлежности државе као већинског власника, град ће учинити све што је могуће у оквиру постојећих закона да се и остваре.   

Како је најављено протести ће трајати све до испуњења захтева запослених.

 

video...

Коментара: 0


#   Врање   Зоран Антић   синдикат   Јумко   самостални синдикат
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима