Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Србија уводи "паметна" бројила за струју: Нова ера у енергетици - шта то значи за потрошаче..

rssBookmark and Share

18.03.2024. Редакција - Јужна Србија Инфо

"ЕЛЕКТРОДИСТРИБУЦИЈА СРБИЈЕ" најављује амбициозан план замене око три милиона старих бројила паметним до 2030. године, чиме ће се отворити нова ера у енергетици земље.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Ова иницијатива има за циљ да унапреди ефикасност, смањи губитке и омогући прецизније праћење потрошње електричне енергије.

Стручњак за енергетику, Жељко Марковић, истиче да ће нова паметна бројила донети револуцију у начину на који грађани управљају својом потрошњом. Са детаљним увидом у потрошњу који омогућавају ова бројила, грађани ће моћи да прате своју потрошњу у реалном времену, чиме ће имати већу контролу над својим рачунима за струју.

Поред тога, инжењер електротехнике Јован Вујасиновић наглашава да ће паметна бројила омогућити и већу ефикасност у детекцији кварова и смањење губитака, како техничких, тако и оних који настају крађом електричне енергије.

Финансирање овог пројекта обезбеђено је кроз донације Европске уније и повољне кредите од Европске инвестиционе банке. Са овим иновативним корацима, Србија се сврстава у ред земаља које теже ка модернизацији енергетског сектора и примени најнапреднијих технологија.


#   струја   ЕПС   ЕУ   Електродистрибуција   електрично бројило   паметна бројила
@EPSsnabdevanje @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима