Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

СУБВЕНЦИЈЕ ЗА 5.000 ПОРОДИЦА: Грејање у Нишу јефтиније од нове сезоне

rssBookmark and Share

Ниш 26.08.2015. Курир, Бета, Јужна Србија Инфо

Из буџета града биће издвојено 50 милиона динара за субвенционисање рачуна породицама које имају најниже приходе по члану домаћинства. Приоритет ће имати породице са децом и старим људима

Илустрација: Thinkstock
Илустрација: Thinkstock

Представници локалне власти у Нишу најавили су да ће на почетку нове грејне сезоне варијабилни део цене даљинског грејања бити нижи за 20 одсто, док ће фиксни део остати непромењен.

Градски већник Милош Банђур изјавио је на састанку са члановима Удружења председника скупштина станара да би званична одлука о појефтињењу требало да буде донета на седници Скупштине града Ниша која ће бити одржана крајем септембра.

"Варијабилни део цене грејања износиће 5,53 динара по киловату утрошене топлотне енергије, док ће фиксни део остати 28,28 динара, иако је применом републичке методологије за обрачун цене утврђено да тај део треба да буде виши за четири динара", рекао је Банђур.

Банђур је казао да ће поред ниже цене грејања, град Ниш омогућити и субвенције за најмање 5.000 економски угрожених породица.

"Из будужета града биће издвојено 50 милиона динара за субвенционисање рачуна породицама које имају најниже приходе по члану домаћинства. Приоритет ће имати породице са децом и старим људима", рекао је Банђур.

Он је истакао да ће из градске касе бити субвенционисани и рачуни житеља оних објеката који се због проблема у раду подстаница загревају много више него што је то станарима потребно.

"Таквих објеката у граду је нешто мање од 2.000 али је њихова потрошња топлотне енергије знатно већа од градског просека. Они ће сада плаћати највише 20 одсто више од градског просека, а остатак рачуна ће град плаћати", истакао је Банђур.

Према његовим речима, изменом градских прописа биће омогућена привремена обустава топлотне енергије и појединачним становима, а не као до сада само комплетним зградама.

"Они који се привремено искључе са топловода плаћаће месечно десетак динара по квадрату, односно трећину фиксног дела цене. Плаћањем ове накнаде обезбеђује се нормално функционисање читавог система даљинског грејања", објаснио је Банђур.

У Удружењу председника скупштине станара које је због поскупљења грејања овог лета организовало четири протеста испред Градске топлане и Градске куће, рекли су да су условно прихватили предлог града за појефтињење од 20 одсто.

"Подржаћемо ову цену уколико град испуни наших 20 осталих услова, а већина се односи на транспаретност у доношењу одлука које се тичу рада Градске топлане. Један од наших основних захтева је да имамо свог представника у Надзорном одбору Топлане", казао је члан Управног одбора Удружењу председника скупштине станара Ђокица Јовановић.

Он је истакао да ће представници Удружења наставити да преговарају са градом о даљем појефтињењу грејања јер постоји могућност да Топлана рационализацијом појединих трошкова годишње уштеди најмање 100 милиона динара, што би омогућило и нижи фиксни део укупне цене грејања.

Коментара: 1


#   Ниш   субвенције   Градска топлана ЈКП   Милош Банђур   цена   Градски већник   јефтинији   даљинско грејање   Удружење скупштина станара   Ђокица Јовановић
@Milos_Bandjur @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Meri, 26.08.2015.:
    ovim su indirektno priznali da su drp sistem upražnjavali jer je varijabilni deo bio podložan manipulacijama.


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима