Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Светска банка упозорава на ризик узимања кеш кредита

Bookmark and Share

03.04.2019. Танјуг

Ниво укупних кеш кредита у Србији отприлике је на истом нивоу свих стамбених кредита и износи око 3,5 милијарде евра, а то је показатељ да се не иде у добром правцу кредитне активности, поручују из Светске банке.

Светска банка упозорава на ризик узимања кеш кредита

Виши економиста Светске банке у Београду Лазар Шестовић рекао је данас да је узимање кеш кредита ризично из разлога што су каматне стопе на те кредите веома високе, у неким случајевима су кредити индексирани у односу на стране валуте, а и увек постоји ризик од губитка сталног посла.

"То је нешто што нас заиста брине. Сада имамо ситуацију да је ниво укупних кеш кредита отприлике на нивоу свих стамбених кредита и то је са макроекономског аспекта значајни индикатор да то не иде у добром правцу кредитне активности", рекао је Шестовић на представљању ''Редовног економског извештаја за Западни Балкан'' Светске банке у Београд.

Објаснио је да кеш кредити имају негативан утицај на привредни раст, за разлику од других кредита који се одобравају грађанима и који имају позитиван утицај на економски раст и привредну активност.

"Другачије је када банке одобравају што већи број стамбених кредита, онда они вуку и грађевински сектор, док кеш кредити само повлаче потрошњу становништа и увоз", рекао је Шестовић.

Коментара: 0


#   банке   кредити   Светска банка   привредни раст   Западни Балкан   Лазар Шестовић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима