Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Лесковцу отворена румунска фабрика сендвич панела, вредна 11 милиона евра

rssBookmark and Share

Лесковац 12.10.2017 Јужна Србија Инфо

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић јуче је данас отворио нову румунску фабрику “ТераСтил Србија” (TeraSteel) у Лесковцу, инвестицију вредну 11 милиона евра, која ће из тог града извозити грађевинске сендвич панеле на сва тржишта балканских земаља.

У Лесковцу отворена румунска фабрика сендвич панела, вредна 11 милиона евра

Стевановић је свечано пустило у рад производну линију ове фабрике, заједно са градоначелником Лесковца Гораном Цветановићем и извршним директором “ТераСтил Србија” Зораном Цвијовићем.

“Било би ми драго да сваки дан пресецамо по једну овакву врпцу”, поручио је Ставановић на свечаном отварању истичући да је нова фабрика последица тога што је Србија постала добра извозна дестинација, са добрим пословним окружењем. 

Он је искористио прилику и да честита “Дан Лесковца” који се обележава као симбол ослобођења тог града, поручивши да су Лесковчани својевремено, на данашњи дан, извојевали велику победу, а данашње отварање румунске фабрике, такође је велика победа.

“И вама и компанији честитам на победи коју сте заједно извојевали, а надам се на задовољство свих вас, читавог Лесковца, али и југа Србије”, рекао је Стевановић додајући да је пре само три године, у истој овој хали затекао мрачан призор – прљавштину, угашена светла, запуштен и покраден простор.

“Тада је основна емоција овде била бес и незадовољство, а данас је све потпуно другачије. Данас је овде светло, лепо, уложено је 11 милиона евра и већ разговарамо о перспективама за даљи раст и ширење”, рекао је Ставановић.

Државни секретар у Министарству привреде позвао је “ТераСтил” да озбиљно размишља о ширењу, како бисмо у потпуности покрили увоз овог производа из иностранства, и поручио да је ресорно Министарство спремно да их у томе подржи.

“Желим „ТераСтилу“ да се овде осећају као Лесковчани, и да се следеће године видимо са новим плановима и амбицијама. Министарство и Влада Србије вам стоје на располагању”, поручио је Стевановић. 

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић изјавио је да је Лесковац је још једном показао да је атрактивно окружење за улагање, и да је срећан што су румунски пријатељи то препознали. 

“Задовољан инвеститор је најбоља препорука за привлачење нових инвеститора, а ми ћемо учинити све да „ТераСтилу“ пружимо све услове за ефикасно пословање у нашем граду. За сваку одговорну локалну самоуправу отварање нових радних места један од најважнијих циљева“, рекао је Цветановић.

Извршни директор “ТераСтил Србија” Зоран Цвијовић је рекао да је у новој фабрици обезбеђен посао за 81 радника. Према његовим речима, циљ је да вредност производње и продаје фабрике у Лексовцу у 2018. години достигне 28 милиона евра. Значајан део произведених панела, рекао је он, намењен је извозу, што ће Србији дати статус важног извозника у овој индустрији у региону.

Фабрика у Лесковцу има производне капацитете сличне „ТераСтиловој“ фабрици у Румунији, и то 2,2 милиона квадратних метара сендвич панела годишње, као и сличну опрему. Примарна тржишта која се планирају покрити производњом фабрике у Лесковцу су Србија, земље бивше Југославије, Бугарска и Албанија, али остала тржишта попут Мађарске, јужне Румуније и северне Грчке.

 

Коментара: 1


#   Лесковац   Горан Цветановић   Драган Стевановић Боске   Министарство привреде  Тера Стил
@CvetanovicG @▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-)

    Стеван Вељовић, 12.10.2017:
    "Нова" фабрика у старој... Ови у Леминд-у не знају да праве сендвич панеле јел да...


[ Додај коментар ]