Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Житељи Бабушнице не верују статистици

rssBookmark and Share

Бабушница 02.08.2015. РТС, Јужна Србија Инфо

У Бабушници, донедавно једној од неразвијенијих општина у Србији, према подацима Републичког завода за статистику, просечна плата у јуну повећана је за више од 50 процената и износи 36.279 динара. Већину житеља таква статистика је, најблаже речено, изненадила.

Житељи Бабушнице не верују статистици

Ако је веровати статистици, у традиционално печалбарски крај, могли би нагло да се врате они који су  оданде отишли да обезбеде егзистенцију. Међутим, становници Бабушнице или су се посвађали са статистиком или крију благостање да не нагрну печалбари у супротном смеру.

"Ја сам чуо нешто на ту тему, не видим да се осећа ништа боље. Просек зарада можда је повећан, али само у општинској управи, с обзиром да осим државних органа ништа у Бабушници не функционише. Више има оних који примају социјалну помоћ, него оних који раде, јер тако боље живе. Не муче се , а има других људи који раде и  баш се  муче, а мања примања имају", кажу грађани.

У општини Бабушница кажу да постоји разложно објашњење за ове податке.

"У привредном сектору текстилна индустрија солидно ради. Имамо пар приватника који лепо раде. Поред тога имамо подизвођаче за грађевинске радове, који раде на територији општине Бабушница и они су узрок повећања плата", каже Раде Минић, помоћник председника општине Бабушница.

Бабушница своју шансу тражи и у туризму. За сада главни туристи су љубитељи адреналинског спорта, рекреативци, али и сви они који из суседних градова долазе на бабушнички базен.

"Купалишни комплекс са овим бројем купача, сигурно је пословно позитиван, базен у Звоначкој бањи такође. Наравно да сви мештани продајом својих пољопривредних производа и издавањем смештаја у Звоначкој бањи, који је једно време чак и замро,имају неку корист, тако да економска испплативост сигурно постоји", каже Милан Стаменовић, директор ТО Бабшница.

Бабушница нема пругу, пред ње не пролазе главни путеви, зато ваљда и инвеститори ретко свраћају. У привреди ради нешто преко хиљаду људи. Али, управо подаци Републичког завода за статистику, направили су, ако ништа друго, добар маркетинг. Ко не верује, мораће у Бабушницу!

Коментара: 0


#   Бабушница   зарада   стандард   статистика   Раде Минић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима