Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Бесплатне књиге и за треће дете

rssBookmark and Share

Ниш 12.08.2017 Народне новине, Белами, Јужна Србија инфо

Бесплатни уџбеници за око 86.000 основаца од првог до осмог разреда стићи ће ових дана у све нишке основне школе, а из Министарства просвете, науке и технолошког развоја најављују да је дистрибуција почела

Фото: Белами
Фото: Белами

Комплети школских књига које је обезбедила држава стићи ће у школе пре него што ђаци уђу 1.септембра у учионице. Први пут, у складу са Стратегијом за подстицање рађања, свако треће и наредно дете у систему образовања добиће уџбенике, а то ће бити 35.657 основаца у основним школама у Србији. Директори неких основних школа у Нишу кажу да су комплети већ стигли, а у појединим их очекују до краја ове недеље. Директор Основне школе “Бранко Миљковић” Мирослав Станић каже да су комплети стигли јуче. У овој школи бесплатне комплете уџбеника добиће 59 ученика.

“Актуелни Закон о уџбеницима предвиђа да се бесплатни уџбеници додељују само социјално угроженим школарцима, чије породице примају новчану помоћ”, објашњава директор Станић. “Ђаци из материјално угрожених породица су прва категорија деце за коју је држава и овога пута обезбедила комплете уџбеника, а право на бесплатне књиге имаја треће и свако следеће дете у породици. Углавном, они родитељи који су на време поднели документацију и доказе да могу да добију бесплатне комплете и добиће их, а број је исти као и прошле године”.

Миљан Бојанић, директор Основне школе “Десанка Маскимовић” у Чокоту, каже да сваког дана очекује да бесплатни комплетни стигну на адресу школе.

“На основу документације који су нам доставили родитељи на списку за бесплатне уџбенике налази се око 140 ученика од првог до осмог разреда”, каже Бојанић. “Сви који су се пријавили ће и добити бесплатне комплете књига”.

КЊИГЕ 3Новим пројектом Министарства просвете, науке и технолошког развоја, под називом „Набавка уџбеника и других наставних средстава за ученике основних школа”, на основу одлуке Владе, проширена је листа школараца који ће добити бесплатне уџбенике.

“Осим социјално угрожених, сада су обухваћени и основци са сметњама у развоју и инвалидитетом, који основне школе похажају по ИОП-у, односно индивидуалном образовном плану”, додају директори школа. “Бесплатним уџбеницима обухваћена су и деца која су рођена као треће или свако наредно дете у породици”.

Да би породице са троје и више деце оствариле право да добију бесплатне књиге, сва деца морају да се налазе у образовном систему.

“На пример, осмаку који је четврто дете, следују бесплатни уџбеници ако су му старији браћа или сестре средњошколци или студенти, али породица са рецимо троје деце од којих су двоје запослени, дакле, раде и зарађују, не може да конкурише за бесплатне уџбенике за треће дете које је основац”, објашњавају из ресорног министарства.

За предстојећу школску 2017/18. годину за бесплатне уџбенике из републичког буџета издвојено је 571.747.000 динара.

Министарство просвете је прошле године новим уџбеницима опремило и школске библиотеке, тако да свака школа има одређени број комплета који могу да буду уступљена деци чији родитељи нису у могућности да набаве нове комплете јер нису на време стигли да прикупе документацију којом би доказали да им уџбеници следују. Школе су у обавези да из библиотеке на реверс детету уступе комплет који ће ђак вратити на крају школске године, ако већ није на време конкурисао и добио бесплатне уџбенике.

“За ђаке од првог до четвртог разреда основне школе комплет који купује држава састоји се од уџбеника за предмете математика, српски језик, свет око нас, природа и друштво и страни језик као обавезни предмет. Старијим основцима, од петог до осмог, додељују се бесплатне књиге за математику, српски језик, први страни језик, географију, историју, хемију, физику и биологију”, објављнео је на сајту Министарства.

У току је и поступак јавне набавке за израду прилагођених уџбеника за децу са сметњама у развоју која уче према прилагођеним или измењеним програмима. За то је опредељено око 30.000.000 динара. Тако ће у новој школској години слабовиди и слепи ђаци добити бесплатне уџбенике са увећаним фонтом или на Брајевом писму, најављују из Министарства просвете.

 

Коментара: 0


#   Ниш   школе  треће дете  књиге  Министарство просвете  Бранко Миљковић ОШ
@
[ Додај коментар ]