Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Брнабић у Прокупљу - почели радови на реконструкцији Дома здравља

rssBookmark and Share

Прокупље 08.02.2020. Јужна Србија Инфо

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар здравља Златибор Лончар, јуче су у пратњи народног посланика из Топлице Дарка Лакетића и градоначелника Прокупља Александра Симоновића, обишли радове на реконструкцији Дома здравља у Прокупљу, у коме ће бити смештен најмодернији здравствени центар.

Брнабић у Прокупљу - почели радови на реконструкцији Дома здравља

Овом приликом, одржана је и презентација на којој је представљена реконструкција овог објекта, а потом је премијерка Брнабић  разговарала и са извођачима радова.

-Драго ми је да сам данас поново у Прокупљу. Ово је трећи пут да као председница Владе посећујем Прокупље. Овде сам била у августу 2018. године, када смо управо обишли Дом здравља и Општу болницу, и тада сам обећала да ћемо као Влада Републике Србије, радити на томе да Прокупље и цео овај округ добију најсавременију болницу. Данас смо овде, да обележимо почетак радова на овом амбициозном пројекту. Цео пројекат се састоји од санације, привођења намени око 30.000 метара квадратних онога што је требало да буде општа болница још 1989. године, а никада то није постала. Стајала је овако свих ових деценија, рекла је премијерка Брнабић.

Она је додала да површина корисног простора износи неких 25.000 квадратних метара и да је укупна инвестиција вредна 2,5 милијарде динара.

-Око милијарду динара износи само ова прва фаза, која се тиче енергетске ефикасности, а након тога иде и сређивање унутрашњости. Управо сам разговарала са министром Лончаром да ћемо после овога морати да уложимо додатна средства у најсавременију опрему, како би заиста здравствени центар и заживео. Ово ће бити први објекат у целој Србији, где ће Дом здравља и Општа болница, бити на једном месту. Срећна сам и поносим се тиме што сам данас управо овде, што показујемо  на сваки начин да нисмо политичари који само дају празна обећања, већ смо људи који раде у интересу свог народа и своје земље, и када нешто обећамо, то и испунимо, истакла је премијерка.

Она је додала да је несрећна ствар код нас у Србији врло често то, да многе пројекте започињемо, а да неке никада и не завршимо.

-Клинички центар Ниш, Београд на коме се тренутно ради, Војводина, односно Нови Сад, где очекујемо да до краја фебруара потпишемо  уговор за реконструкцију и изградњу, и Крагујевац, где се тренутно ради на техничкој документацији… Само у инфраструктуру и здравство у Србији, улажемо преко милијарду евра, нагласила је Брнабић.

Она је подвукла да поред реконструкције медицинског центра у Прокупљу, постоје још два важна пројекта за наш град.

-Један је нова Индустријска зона, а ја сам приликом нашег последњег виђења обећала да ће бити завршен пренос имовине са Републике на Град Прокупље и то је завршено, као и пројектно-техничка документација, а у јануару ове године, Министарство привреде је расписало позив за инфраструктурно опремање ове зоне и надам се ћемо у наредних неколико месеци кренути и са овим послом. Ту је вредност 190 милиона динара. Други врло важан пројекат је “ауто-пут мира”, који је веома значајан за овај део Србије и читав Топлички округ. Могу да кажем да је већ усвојен просторни план и да се у овом тренутку ради на пројектно-техничкој документацији. Очекујемо да ћемо позив за прву фазу имати већ током лета ове године, а искрено се надам да ће се са радовима почети до краја 2020. године. То ће заиста бити једно другачије Прокупље, другачији Топлички округ, поручила је премијерка у Дому здравља и подсетила да је председник Србије Александар Вучић отворио нови погон Бизлинка 2018. године, а да ће сама перспектива ауто-пута помоћи да дође више страних инвеститора, који ће запослити велики број људи.

-Урадићемо још доста тога, што ће младе људе задржати да остану у свом родном граду и управо ту оснују породице, закључила је премијерка Ана Брнабић.

Министар у Влади Републике Србије, Златибор Лончар, честитао је здравственим радницима и грађанима почетак радова на реконструкцији Дома здравља.

-Разговали смо са људима, и они и даље сумњају јер су им многи раније обећавали. Вероваће тек кад се радови заврше. Како све иде по плану, сигуран сам да ћемо сви бити задовољни због завршеног посла, јер смо и извођаче радова замолили да то буде у року. Ово ће бити велика ствар и за Прокупље и за медицину и овај део Србије, рекао је Лончар.

Градоначелник Прокупља, Александар Симоновић, овом приликом се захвалио најпре председнику Републике Александру Вучићу на подршци у реализацији овог важног пројекта за све грађане Прокупља и Топлице.

-Захваљујем се овом приликом у име грађана Прокупља и премијерки и Влади Републике Србије, која је донела један закључак којим је Топлички управни округ прогласила за округ од посебног значаја за Републику Србију. То значи нове инвестиције и нова улагања кроз различите пројекте. На седници Владе у Прокупљу, најавили смо три велика пројекта, а један од њих је реконструкција постојећег Дома здравља и изградња новог модерног медицинског центра. Други је изградња ауто-пута, која ће кренути у току ове године. Надам се да  ћемо се за пар месеци видети опет у Прокупљу, када ћемо поставити  камен темељац за нову Индустријску зону. Захвалио бих се и министру Златибору Лончару, који нас је подржавао у овом пројекту и својим сугестијама, захваљујући искуству које има, допринео томе да  пројекат буде још бољи. Такође се захваљујем нашем народном посланику и председнику скупштинског Одбора за здравље и породицу Дарку Лакетићу на подршци коју пружа нашој локалној самоуправи у годинама иза нас, подвукао је градоначелник Прокупља Александар Симоновић.

Коментара: 0


#   Прокупље   Др Алекса Савић болница   Ана Брнабић   Дом здравља Прокупље   Здравствени центар Прокупље
@anabrnabic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима