Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ћуприје нема: Мештани Мазараћа поново газе Јужну Мораву

rssBookmark and Share

Владичин Хан 06.08.2015. В.Пешић, Блиц, Јужна Србија Инфо

Мештани Мазараћа, Превалца, Прибоја и Корбевца од фебруара не прелазе мост преко Јужне Мораве, јер је набујала река поткопала и искривила бетонски стуб на који се ослања ћуприја.

Фото: Блиц
Фото: Блиц

Забринути и огорчени сељани Мазараћа негодују, јер су месецима одсечени од имања на десној обали реке, због чега су поново принуђени да воловским запрегама и тракторима у једном правцу преваљују 15 километара. Званично су се обраћали на важне адресе, кумили и молили, али још нису дочекали да мост буде поново проходан.

- Локална самоуправа предузела је мере за санацију оштећеног моста. Урађен је пројекат оправке и чекамо да га Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструцтуре одобри обезбеди пет милиона динара за радове - изјавио је за “Блиц” Драган Димитријевић, заменик директора Дирекције за градјевинско земљиште и путеве у Владичином Хану.
 
Председник месне заједнице Мазараћ Станиша Нешић клаже да мештани на средокраћи измедју Врања и Владичиног Хана баш немају среће са мостом преко Јужне Мораве. Хировита и набујала река однела је мост 1969. године. У јуну 2011. године инжењерци Четврте бригаде Копнене војске за 20 милиона динара изградили су мост.


 
- Због однетог моста многи пољопривредници из Мазараћа до имања на десној обали долазили су газећи хладну реку са воловским запрегама. Многи су зарадили реуму и друге болештине. Коме се није милило да гази, воловским запрегама и тракторима до њива су долазили заобиланим путем. Оштећени мост је најближа комуникација мештана до њихових имања - рекао је Нешић.
 
Мештанин Душан Јовић каже да је неколико сељана који су покушали да прегазе реку зимус могло да се удави у набујалој Јужној Морави.
 
Драгица Илић сваког јутра је на њиву одлазила у 4.30, али се неће овајдити јер ће убрати само купус.
 
Предраг Цветковић се надовезује причом да је 90 одсто Мазараћана без сталног запослења и да су принуђени да се баве пољопривредом. Због оштећеног моста проредили су одласке на најве, па је род драстично смањен.
 
Мазараћани су 42 године чекали мост, четири лета га користили, сада су поново без ћуприје.

Коментара: 0


#   Владичин Хан   Јужна Морава   мост   Предраг Цветковић   локална самоуправа   Дирекција за изградњу   Драган Димитријевић   Душан Јовић   Министарство грађевинарства       месне заједнице
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима