Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Диплома стечена иза решетака: Направили грб за енглеску краљицу!

rssBookmark and Share

19.02.2016. Б.Јаначковић, Блиц

Да издржавање затворске казне не мора бити улудо изгубљено време, сведочи 45 осуђеника КП завода у Нишу који су боравак иза решетака искористили да се усаврше за пет занимања.

Грб Енглеске у дуборезу: Ненад Илић Фото: К. Каменов, РАС Србија
Грб Енглеске у дуборезу: Ненад Илић Фото: К. Каменов, РАС Србија

Они су се школовали за пекарски занат, израду намештаја од плочастих материјала, електролучно заваривање, производњу поврћа у пластеницима, али први пут и за рад на рачунару у програмима „корел“ и „аутокед 2д и 3д“.

До које мере су овладали софтвером за тродимензионално пројектовање који се користи у изради дубореза, најбоље сведочи грб Енглеске од дрвета који је направљен у нишкој казниони и поклоњен представницима британске амбасаде за рођендан краљице Еизабете!

К.Каменов, РАС Србија

Ненад Илић из Лесковца, један од осуђеника који су радили на поменутом грбу, каже да већ има понуде за посао.

- Имао сам предзнање али сам овде стекао пуно образовање и две и по године праксе. Овде имам прилике да научим ствари које се ретко могу радити напољу, као што су уникати. Углавном радимо дуборез на дрвету мада се са овим софтвером и машинама може радити и на стаклу, металу и пластици. За пет месеци стичем услов за превремени отпуст - каже Илић који је јуче добио сертификате за „аутокед“ и „корел“.

За осуђеника Ивана Коцића из Ниша, обука за рад на софтверу за дизајнирање, значи шансу за нови живот.

- Свако ново знање значи, а поготово када почињете испочетка. Када будем изашао одавде за две године и осам месеци, моћи ћу да се запослим и да радим на ЦНЦ-машинама и дизајнерским пропграмима јер волим то да радим - каже Коцић.

Управник КП завода Александар Грбовић каже да за стручно усавршавање могу да се пријаве сви заинтересовани осуђеници ако имају завршену основну школу и нису опасни по околину.

- Обуку су изводили Раднички универзитет у Нишу, Техничка школа из Бора, „Хелп“ организација и наши кадрови. Међународни сертификат им омогућава да се запосле када изађу из затвора што је важно за реинтеграцију у друштво и спречавање повратка у криминал. У току је обука још 150 осуђеника. Неки од њих су тако добри радници да бих им одмах понудио посао, али по закону то није могуће - објаснио је Грбовић.

Он каже да се у нишком затвору уз помоћ машина и софтвера раде комплети шаховских гарнитура са грбом Србије које наша министарства деле као поклон дипломатама и амбасадорима.

- Радимо дрвене чутурице са грбом Србије по наруџбини за приватне фирме, а у току је израда узорака за партнера из Немачке са грбом Баварске. Прошле године смо радили намештај за судове и КЦ у Нишу - каже Грбовић.

Добри ђаци у КП дому

Архитекта Сања Ђокић, која је осуђеницима предавала програмирање, каже да су за два месеца одлично савладали градиво и да није било никаквих проблема.

- Стечено знање ће им помоћи да се баве техничким цртањем и другим пословима и преко интернета што је све чешћи начин пословања - каже Ђокићева.

 


#   просвета   занати   образовање   техничка школа   затвореници   КПЗ Ниш   Ненад Илић   Александар Грбовић   Иван Коцић   Универзитет у Нишу  
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима