Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дивљана и Дечији центар у Нишу убудуће једна установа

rssBookmark and Share

Ниш 15.12.2022. Виолета Милићевић Нишке вести, Јужна Србија Инфо

На предлог Радне групе која је формирана прошле године две градске установе, Дечији центар и Дечије одмаралиште Дивљана биће спојене у једну и пословаће под јединственим именом Дечији културно-образовно рекреативни центар.

Дивљана и Дечији центар у Нишу убудуће једна установа

У том одмаралишту тренутно бораве мигранти, али се очекује да се установа потпуно врати на коришћење Граду око 1. марта, када ће се говорити о статусу запослених и њиховим зарадама.

„Пословаће са свим шифрама делатносте које је и раније имала та установа, уз додатну делатност медицинска нега деце. Ниједна установа која за сада послује као посебно правно лице, неће изгубити ниједну од својих делатности, управо супротно, све оне ће бити обједињене. Очекујемо да ће то бити једна успешна установа и на корист деце, пре свега даровите, а онда и оне деце која желе да своје слободно време проведу на рекреативан начин“, рекла  је Марија Ранђеловић, градска већница задужена за образовање.

Она додаје да ће овим спајањем доћи до уштеде, јер неће бити два органа управљања и два директора. Најављује и да ће са новом делатношћу доћи и до потребе нових кадрова. Рекла је и да је градоначелница са својим тимом имала састанак у Комесаријату за избегла лица тако да очекујемо да се она у потпуности врати Граду 1. марта.

„Већ у тим месецима ћемо разговарати о начину како ће установа пословати у следећој години. У овом тренутку је битно да установу вратимо намени, а на првмом месту ће бити запослени и неће бити доведени ни на један начин у ситуацију да се нешто мења када је њихова егзистенција у питању“, казала је Ранђеловић.

Миодраг Станковић испред коалиције „Ниш моја град“ сматра да је требало да „Дивљана“ одавно буде враћена у своју делатност, јер су родитељи одвајали већа средства како би слали своју децу на рекреативну наставу на Копаонику или Златибору.

„Знамо колика је важност те рекреативне наставе, која је сада јако скупа за родитеље. Уколико немамо „Дивљану“ деца морају да иду на Копаоник или Златибор да похађају рекреативну наставу. Та цена је јако већа. Најбитније је да су из власти коначно схватили да је важно ставити „Дивљану“ у функцију о чему причам пет или шест година уназад. Немам никакав проблем да се споје те две установе“, каже Станковић.

Бранислав Јовановић верује да је разлог спајања лоше вођење одмаралишта „Дивљана“.

„Поставили су оног јадног дечка који ништа у животу није радио, молили смо их да не раде то. Упропастио је „Дивљану“ и сада је поново спајају са Дечјим центром. „Дивљана“ је упропаштена, очерупана, са мигрантима и сада ће Град морати да надокнади велику штету и издвоји стотинак милиона за улагања. Неко мора да врати дугове, њима је рачун блокиран. Сада ће та обавеза да пређе на Дечији центар“, сматра Јовановић.

Заменица начелника Градске управе за финансије Нина Илић каже да ће након усвајања оснивачког акта установе Дивљана и Дечијег центра, бити усвојен статун нове установе, а након тога ће се вероватно у наредној години урадити ребаланс буџета где ће се спојити позиције и финансирати из једног места.

Да подсетимо, ово није прво спајање градских предузећа. На претходној седници Скупштине града Ниша у једну установу спојени су Народни универзитет и Регионални центар за образовање.


#   Ниш   Скупштина града Ниша   Регионални центар за образовање   Дечји културни центар   Дивљана дечје одмаралиште   Нина Илић   Марија Ранђеловић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима