Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Драгана Молес, оперска певачица из Ниша, инструкторка гладијаторства у Риму

rssBookmark and Share

Ниш 14.03.2019. Бета, Н1

Оперска певачица из Ниша Драгана Молес осим што наступа као солиста у главном граду Италије бави се и гладијаторством и то као инструктор.

Драгана Молес, оперска певачица из Ниша, инструкторка гладијаторства у Риму

Молес је казала агенцији Бета да је читав живот укључена у екстремне спортове, а од 13 година колико живи и ради у Риму, већ девет година је део асоцијације "Gruppo storiko Romano" која сваке године 21. априла, на дан који се прославља као рођендан Рима, организује гладијаторске борбе и параду у којој је на хиљаде људи из читавог света обучено попут старих Римљана.

"Као гладијатор борим се и обучавам људе да се боре на различите начине. Гладијатори имају двадесетак категорија и оружја, а у зависности од грађе деле се у две велике групе "тешке" и "лаке", рекла је Молес.

Она је казала да је једна од категорија у групи лаких у оквиру које се она бори "опламоко" и да се за ту борбу користи штит, мали бодеж и копље.

"У категорији 'провокатор' за борбу се користи штит и мач", објаснила је Молес.

Она је казала да у гладијаторству постоје строга правила борбе, а једно од правила је да се увек бори "тежак" гладијатор против "лаког", како би до изражаја могле да дођу способности и једног и другог борца.

Према речима Молес, 21. априла сваке године у циркусу Максимусу у Риму бори се око 500 "гладијатора и варвара".

"Гладијаторе и варваре планирамо да доведемо и у Ниш, од 14. до 16. јуна када се у Нишу одржава витешки турнир. Неће бити на хиљаде гладијатора, али биће то једна лепа поворка", рекла је Молес и додала да ће "мало искомбиновати стари и средњи век".

Како је казала Молес, инструктори гладијаторства учиће тих дана Нишлије не само да се боре, већ и плесове из старог Рима, а биће ту и школе латинског језика.

Драгана Молес и Нишлијка Јана Спасић попеле су се минулог викенда на победничко постоље такмичења "Женски challenge " на стрелишту "Малча" крај Ниша пошто су сакупиле највише бодова у стрељаштву, стреличарству и преласку преко затегнутог ужета.

Коментара: 0


#   Ниш   Драгана Молес   Рим   опера   средњи век   гладијатори
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима