Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Електронска пријава беба из породилишта у Нишу од 1. новембра

rssBookmark and Share

19.10.2016. Јужна Србија Инфо, srbija.gov.rs

Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Ана Брнабић саопштила је данас да је ресорно Министарство завршило тендер који омогућава да се повежу највеће институције са приближно 80 одсто база података грађана.

Фото: Танјуг
Фото: Танјуг

Брнабић је током посете Градској управи у Нишу рекла да је Министарство завршило тендер који ће повезати шест највећих институција које имају 80 одсто база података, а на основу којих ће бити могуће да те базе података комуницирају, како грађани не би морали сами да прикупљају документа.

Она је истакла и да се ради на дигитализацији база података, као и да рок за завршетак тог посла неће бити померан.
Према њеним речима, то је системски и реформски закон, који треба да се у потпуности имплементира.

Тај закон мења однос државе према грађанима. До сада су грађани били сервис за државу, а сада је држава сервис за грађане, објаснила је министар државне управе и локалне самоуправе.

Брнабић је нагласила да тај закон не може у потпуности да буде имплементиран док не буде електронских база података, за шта је неопходан пренос матичних књига у електронски облик.

Такође, Брнабић је изразила очекивање да ће тај систем профункционисати у јуну следеће године, а до тада следи велики рад на обуци локалних самоуправа.

Она је додала и да многи документи са којима општински слузбеници баратају нису пренети у дигитални облик и поручила да ће то морати да буде учињено до краја године и да рокови неће бити померани.

Да бисмо имали три или четири месеца да повежемо електронски све базе података и да утврдимо да он функционише, како бисмо до јуна исправили евентуалне грешке, напоменула је Брнабић.

Она је указала да је систем издавања електронских грађевинских дозвола доказао да је Србија спремна за електорнске услуге, а у плану је да електронска пријава беба у Нишу заживи до прве недеље новембра.

Брнабић је додала да ће Министарство инсистирати на томе да грађани могу да се пријаве за такве ствари преко портала електронске управе, како би им општина потребна документа послала на кућну адресу.

Коментара: 0


#   дозволе   матичар   Ана Брнабић   управа   локална самоуправа   електронске   Министарство локалне самоуправе   Јавни сектор
@anabrnabic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима