Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Грађани гасе светла, бојлер пале само ноћу, чак и радио ређе свира

rssBookmark and Share

04.09.2022. РУЖИЦА ВРАЊКОВИЋ РТС

Држава не прави планове за рестрикције, али ћемо морати да увозимо струју и за то ће бити издвојена огромна средства, каже министарка енергетике Зорана Михајловић. Србији треба уштеда од 15 одсто струје да би престала да је увози. Зато се апелује на штедњу енергије на свим нивоима – од домаћинстава, предузећа до локалних самоуправа.

Грађани гасе светла, бојлер пале само ноћу, чак и радио ређе свира

Домаћинства главне уштеде струје остваре ноћу користећи јефтину тарифу. Грађани се плаше хладне зиме па ће, кажу, сада више водити рачуна о томе када ће и колико уређаја и сијалица палити. Награда за уштеду биће и смањење рачуна, за колико, знаће се до краја месеца.

"Пре свега бојлер укључивати ноћу, светла гасити у собама, осим дневног боравка где се обично седи. Ето, довољно за уштеду", саветује један од анкетираних грађана.

"Бојлер укључујем само ноћу. Кад изађем из куће погасим светло или ми не стоји упаљено светло на тераси, јер нема потребе", каже његова суграђанка.

Трећа анкетирана наводи да је и она већ почела са штедњом струје – радио преко дана не укључује, као што је раније укључивала, телевизор укључи само по подне, не кува на струју већ на дрва.

Локалне самоуправе већ праве резове: гасе декоративна светла, а комплетне планове уштеда градови и општине, установе и јавна предузећа Министарству енергетике доставиће до половине месеца.

Основни циљ је да се током грејне сезоне смањи притисак на електроенергетски систем. А први услов за то је да топлане добро раде.

"Град Бор је решио да не подиже цену грејања грађанима који се греју на централно даљинско грејање, јер је у питању 90 процената грађана који живе на територији града Бора. Кроз помоћ градској топлани директно помажемо грађанима који се греју на централно градско грејање", наводи Александар Миликић, градоначелник Бора.

Фадуљ Ебиби, директор ОШ "Наим Фрашери" у Бујановцу, наводи да су кренули са штедњом, гасе светло свуда где је непотребно.

Министарка енергетике Зорана Михајловић наводи за РТС да ми морамо да снизимо потрошњу електричне и топлотне енергије.

"Сви морамо да схватимо није више питање да ли је предузеће или смо домаћинства, ми морамо да покушамо да снизимо потрошњу електричне и топлотне енергије, много новца дајемо за то. Ноћас смо увезли 5,6 посто потрошње струје – 4,4 гигавата, 1,3 милиона евра смо то платили", наводи Михајловићева.

Оно што је важно, додаје она, ЕПС је кренуо у ремонт та опрема је стара, али без обзира на то, процене кажу да ћемо ми у зимском периоду морати да увозимо електричну енергију и зато додатна мера јесте управо та штедња.

У Влади кажу да на залихама има довољно гаса, али и других енергената: мазута за 100 дана, нафте и деривата за два месеца.

После забране извоза и ограничења цене, током септембра очекују и нормализацију на тржишту пелета. Огревног дрвета углавном има, цена кубика је од 70 евра на југу земље до 10.000 динара у већим градовима. Најдуже се чека на угаљ јер је у понуди само увозни.


#   штедња   електрична енергија   енергетска ефикасност
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима