Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Хор „Бранко“ у Кападокији и Истанбулу (Фото)

rssBookmark and Share

19.07.2021. Ј.Милутиновић.,З.С. Јужна Србија Инфо

Након успешно одржаног фестивала „Музички едикт“, а са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Г. Арсенија, хор НЦПД „Бранко“ је од 12. до 17. јуна боравио у Кападокији, древном месту раних хришћана и Истанбулу - Турска.

Хор „Бранко“ у Кападокији и Истанбулу (Фото)

По доласку у Кападокију, нишки хор је посетио подземни град Кајмакли, један од највећих у тој области, који је служио као уточиште хришћанима од верских прогона мухамеданаца и арапских освајања.

У наставку, уследио је обилазак манастира у коме је боравио Св. Симеон Столпник. На овом месту хористи су отпевали Мокрањчев кондак “Возбраној Војеводје

Ходочасници су обишли и хришћанско насеље Зелва, у ком се чувају остаци храмова из првих векова Цркве, као и насеље Гореме, карактеристично због археолошких остатака манастира у коме је живео и подвизаваo се Св. Василије Велики. Гореме се одликује и изузетно очуваним фрескописом из најранијег периода хришћанског живота на тлу Кападокије.

Чланови хора из Ниша су се упознали са традиционалном израдом грнчарије и карактеристичном производњом одеће од коже, док је панорамско разгледање кападокијских пејзажа из балона било незаобилазно.

Након Кападокије, чланови хора НЦПД “Бранко“ посетили су Истанбул.

У Светом Константиновом Цариграду, нишки хор је обишао Свету Софију, некадашњу Велику цркву, коју је подигао Свети цар Јустинијан у 6. веку, а султан Мехмет II Освајач, по османском освајању Цариграда, претворио у џамију.

Од 1935. године Аја Софија постаје музеј и то бива све до 2020. када одлуком турских власти поново постаје активни богослужбени објекат муслиманске вероисповести.

Нишки хор је посетио и Васељенску патријаршију у чијем се склопу налази Саборна црква Светог Ђорђа, у којој је хор појао химну Пресветој Богородици Св. Нектарија Егинског “Агни партене”.

На празник Полагања ризе Пресвете Богородице хор је посетио Влахернску цркву Пресвете Богородице у којој се десило чудо које хришћани данас прослављају као Покров Пресвете Богородице, али и само Полагање Њене Свете ризе.

На самом крају путовања хор је имао прилику да крстари Златним рогом и Босфором. хор је полазећи за Ниш са собом понео само оно најдрагоценије, а то је свест о важности сећања на животе и трудове раних Хришћана у тада младој Христовој Цркви у Кападокији, као и на златни период историје Цркве и животе њених Светих у Цариграду.


#   Саборна црква
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима