Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Након саопштења руководства УКЦ Ниш да су инсталирали заменску орему, кардиохирурзи и даље не могу да раде операције због неадекватне опреме

rssBookmark and Share

Ниш 02.03.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Након недостатка неопходних реагенса за процену склоности ка крварењу или тромбозама приликом операција, Клиника за кардиохирургију у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) у Нишу приморана је да привремено обустави оперативне захвате.

Фото: Драган Милић ФБ
Фото: Драган Милић ФБ

Ова одлука долази пре и након што је Управа Клиничког центра тврдила да су инсталирали заменску опрему која користи потребне реагенсе истог дана када је обустављен рад.

Међутим, руководство Клинике за кардиохирургију оспорава валидност те опреме, истичући да је неадекватна јер је постављена у лабораторији која није надлежна за трансфузијску медицину. Критике иду и даље - централна лабораторија нема трансфузиолога који би могао да верификује налазе, а анализе захтевају стручну интерпретацију.

Заменски апарати су такође доведени у питање, јер су лошијег квалитета, са другачијим референтним вредностима и не подударају се са протоколима развијеним за лечење кардиоваскуларних и трансплантираних пацијената. Резултат је недостатак адекватних услова за наставак оперативних захвата.

У одговору Управи Клиничког центра, који потписују руководилац Клинике за кардиохирургију Драган Милић и начелник Одељења за клиничку хемостазу и вантелесни крвоток Милан Лазаревић, истиче се низ неправилности које су се догодиле током процеса јавне набавке. Ове неправилности су додатно отежале ситуацију и нарушиле способност клинике да адекватно обавља своје функције.

Ова ситуација изазвала је озбиљну забринутост међу медицинским особљем и пацијентима, док је повећала притисак на већ оптерећен здравствени систем у Нишу. Упркос напорима да се ситуација реши, остаје неизвесно када ће кардиохируршке операције бити у потпуности обновљене.

У прилогу Фејсбук објава проф. др Драгана Ј. Милића

Саопштење Управе УКЦ Ниш поводом престанка рада клинике за кардиохирургију УКЦ Ниш због недостатка реагенаса за лабораторју обилује лажима и неистинима којим се Управа УКЦ Ниш и њен директор др Зоран Перишић служи годинама не схватајући да је УКЦ Ниш озбиљна и најважнија институција јужно од Београда а не орган политичке странке као и то да политика не може да командује струком јер у струци влада принцип Истине и Чињенице а у политици лаж, превара и обмана.

Дакле:
1) Лаж је да смо ми са кардиохирургије имали одлуку и допис РФЗО али не и Управа УКЦ Ниш и њен директор Перишић јер смо сви добили маил од стране РФЗО у исто време и на исти начин (маил је примљен 28.2.2024. у 08.48 пре подне). То што Управа не ради свој посао, не чита дописе и саопштења чак ни она упућена од РФЗО је проблем Управе и доказ потпуног распада система у УКЦ Ниш. (сцреенсхот у прилогу)
2) Лаж је да клиника за кардиохирургију није исказала потребе за овим реагенсима на време. Клиника је, у складу са Законом, послала своје потребе надлежним у УКЦ Ниш 12.1.2024. у 17.05 (сцреенсхот у прилогу). Још један трагичан доказ распаднутог система у УКЦ Ниш који не ради свој посао.
3) Тврдња о РФЗО шифрама не само да није тачна већ је и комична. Метода коју наша клиника користи се зове Мултипараметарска агрегација тромбоцита из пуне крви (шифра услуге у фонду је 14852 тј 14274). Метода која се налази на централном тендеру је Лумиагрегација тромбоцита из плазме (шифра услуге у РФЗО је 14837). Пошто немате никакве везе са трансфузијском медицином и не чуди што сте скроз побркали и методе и шифре. Оно што не смете да помешате је да преко 50 установа у Србији користи ову методу коју користимо и ми а да ова метода коју нам здушно ПРОТИВЗАКОНИТО НУДИТЕ КОШТА ДВА ПУТА ВИШЕ ОД ОВЕ КОЈУ МИ КОРИСТИМО! Да ли ова ваша противзаконита одлука представља залагање за науку, бригу о пацијентима, бизнис или нешто четврто? 
Пошто знате шта кардиохирурзима треба што не додјете у нашу салу и не оперишете кардиоваскуларне операције или трансплантације бубрега? Ми никада не би били толико храбри као ви да вам одредјујемо које стентове или које пејсмејкере да уградјујете. 
И пар питања:
1) како сте смели да апарате за трансфузијску медицину инсталирате у централној лабораторји УКЦ Ниш када је то противзаконито јер централне лабораторије се не могу бавити трансфузијом?
2) у централној лабораторији не ради трансфузиолог па питамо КО ЧИТА И ВЕРИФИКУЈЕ НАЛАЗЕ? Сви ти налази без стручног лица (а немате га) су невалидни чиме сте направили кривично дело угрожавања здравља болесника!
3) Зашто сте прекршили Закон тиме што нисте испоштовали процедуру набавке нове опреме и Правилник број 2362/3а од 31.1.2020. (имате га на сајту УКЦ Ниш и можете га прочитати пошто до сада очито то нисте) који у члану 10 предвидја да пре него што се преузме опрема мора да се обезбеди стручна комисија из област апарата који се узима а једини специјалиста трансфузијске медицине у УКЦ Ниш доц др Милан Лазаревић није консултован. Како опрема коју сте јуче нелегално инсталирали изискује куповину потрошног материјала били сте дужни да дате налог стручним службама да испитају тржиште и прикупе понуде различитих компанија  које у свом портфолију имају трансфузиолошке методе (Закон о јавним набавкама). Немате Извештај стручне комисије о стручној и економској оправданости преузимање апарата, нема Извештаја служби јавних набавки о економској оправданости додатне опреме. Једном речју ПРЕКРШИЛИ СТЕ СВЕ ЗАКОНЕ постојеће у Републици Србији. Можда зато што вам је УКЦ Ниш дат на поклон и како уважена министарка др Даница Грујучић рече добијате, иако сте пензионер, још две године да руководите са УКЦ Ниш јер знате како систем функционише. Да вам уважена министарка да још 40 година да руководите УКЦ Ниш ви не бисте научили јер вас поштовање Закона и не занима.
4) Као што знате, ваши приговори (укупно 2) за моје неетично понашање Комитету за професионалну етику Универзитета у Нишу су одбачени. Зашто не поднесте оставку због лажног оптуживања што вам очито једино иде од руке? Или мислите и даље да је УКЦ Ниш партијски плен и прћија и да можете да радите шта хоћете и како хоћете без икакве одговорности?

Проф др Драган Ј. Милић, ФАЦС
општи хирург, васкуларни хирург и кардиохирург
руководилац клинике за кардиохирургију УКЦ Ниш


#   Ниш   Клиника за кардиохирургију   Драган Марковић   Универзитетски клинички центар ниш   обустава рада
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима