Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Из Јашија се враћају у Ниш са четири медеље

rssBookmark and Share

Ниш 30.06.2018. В.Петровић, Народне новине, Јужна Србија Инфо

На Балканској Географској Олимпијади одржаној у Јашију, у Румунији, од 24. до 29. јуна, ученици Гимназија “Бора Станковић” и “Светозар Марковић” су освојили четири медаље, од шест колико је тим Србије освојио.

Фото: Белами
Фото: Белами

Стеван Кулић из Гимназије  “Бора Станковић” је освојио бронзу, а из  Гимназије “Светозар Марковић” освајачи две сребрне медаље и једне бронзе су Лука Илинчић, Немања Кутлешић и Игор Ескић. Тако су се нишки гимназијалци нашли међу најбољима.

“Резултат је невероватан успех и за Србију и Ниш, као и њихове школе”, кажу професорке Ана Ивић Вељковић и Милена Стојковић које су припремале ученике за такмичење.

Сјај медаља које су гимназијалци освојили на Балканској географској олимпијади у Румунији нису успели да смање ни проблеми са којима су се срели пре поласка на пут, када је за њих било потребно обезбедити средства за одлазак на такмичење.На крају су показали да стоје раме уз раме са вршњацима из осталих земаља које су се такмичиле.

“Морамо да признамо, да као тим пре поласка на пут нисмо имали подршку града који смо у Румунији представљали”, кажу менторке ових гимназијалаца. “Два такмичара, сада освајачи бронзаних медаља, нису имали плаћену котизацију за такмичење, тако да су морали сами да уплате новац за котизацију у вредности од по 190 евра. Нас две професорке  менторке, Милена Симоновиц и ја, такође, нисмо  добиле од града новац за котизацију. Морамо да признамо, да смо због тога са дозом горчине кренули на такмичење, али су деца све то избрисала својим медаљама које су са правом заслужили и које сада припадају само њима и њиховим школама”, каже Ана Ивић Вељковић и додаје да им је у сусрет изашла општина Медијана која обезбедила новчана средства за пут од Ниша до Београда и назад.

Ианче, нишки гимназијалци већ неколико година учествују на међународним такмичењима из географије са којих се враћају са освојеним медаљама. Сваком од такмичења претходе озбиљне припреме, а које су организоване ван редовних обавеза у школама које похађају.

Коментара: 0


#   Ниш   Бора Станковић   такмичење   Светозар Марковић   Светозар Марковић гимназија   Позориште Бора Станковић   географија   Јаши (Румунија)
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима