Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Јавна расправа о Нацрту буџета: Већина сагласна да је буџет развојни и социјални, примедбе на кратак рок од објаве до јавне расправе

rssBookmark and Share

Ниш 07.12.2022. Град Ниш, Јужна Србија Инфо

У среду увече је у нишкој Градској кући одржана јавна расправа о Нацрту буџета за 2023. годину у којој су учествовали грађани Ниша са својим предлозима за даљи развој града, изградњу путне и комуналне инфраструктуре, социјална давања и за издвајања у другим областима друштвеног живота.

Фото: Град Ниш
Фото: Град Ниш

У јавној расправи учествовало је комплетно руководство града које је саслушало предлоге и одговарало на питања грађана и представника опозиционих партија.

Већина учесника сагласна је да је буџет развојни и да су значајна средства планирана за социјална давања. Такође, да је реалан и да је у складу са могућностима.

Укупан обим буџета је 13,4 милијарди динара што је за три милијарде више него 2020. године. Бележи се раст приходи од пореза на зараде и он чине више од 50 одсто укупних прихода захваљујући повећању запослености, а расту и приходи од пореза на имовину због експанзије у градњи.

У развој и капиталну изградњу града планирана улагања износе 3,2 милијарде динара у 2023. години.

Пажљиво смо са сарадницима саслушали предлоге и примедбе грађана на јавној расправи о Нацрту буџета за 2023. годину. Анализираћемо и сагледати пристигле предлоге опозиционих партија. Нацрт буџета за наредну годину је резултат разговора са грађанима током читаве 2022. године и посебног позива почетком септембра да се укључе и кажу шта недостаје и шта треба радити у 2023. години, рекла је градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

Забележили смо сваки предлог који је пристигао и у складу са могућностима планирали смо његово остварење у 2023. години, напомену ла је градоначелница.

Она је подсетила да је прошле године реализација буџета износила 95 одсто и да се очекује да тај ниво буде достигнут и у овој години.

Поједини опозициони активисти имали су примедбу на кратак рок, односно то што су од објављивања Нацрта на градском сајту до јавне расправе имали мање од 24 часа и како кажу нису имали довољно времна да прочитају и анализирају предложено


#   Ниш   буџет   Драгана Сотировски   јавна расправа   опозиција
#GradonacelnicaN @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима