Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Javna rasprava o Nacrtu budžeta: Većina saglasna da je budžet razvojni i socijalni, primedbe na kratak rok od objave do javne rasprave

rssBookmark and Share

Niš 07.12.2022. Grad Niš, Južna Srbija Info

U sredu uveče je u niškoj Gradskoj kući održana javna rasprava o Nacrtu budžeta za 2023. godinu u kojoj su učestvovali građani Niša sa svojim predlozima za dalji razvoj grada, izgradnju putne i komunalne infrastrukture, socijalna davanja i za izdvajanja u drugim oblastima društvenog života.

Foto: Grad Niš
Foto: Grad Niš

U javnoj raspravi učestvovalo je kompletno rukovodstvo grada koje je saslušalo predloge i odgovaralo na pitanja građana i predstavnika opozicionih partija.

Većina učesnika saglasna je da je budžet razvojni i da su značajna sredstva planirana za socijalna davanja. Takođe, da je realan i da je u skladu sa mogućnostima.

Ukupan obim budžeta je 13,4 milijardi dinara što je za tri milijarde više nego 2020. godine. Beleži se rast prihodi od poreza na zarade i on čine više od 50 odsto ukupnih prihoda zahvaljujući povećanju zaposlenosti, a rastu i prihodi od poreza na imovinu zbog ekspanzije u gradnji.

U razvoj i kapitalnu izgradnju grada planirana ulaganja iznose 3,2 milijarde dinara u 2023. godini.

Pažljivo smo sa saradnicima saslušali predloge i primedbe građana na javnoj raspravi o Nacrtu budžeta za 2023. godinu. Analiziraćemo i sagledati pristigle predloge opozicionih partija. Nacrt budžeta za narednu godinu je rezultat razgovora sa građanima tokom čitave 2022. godine i posebnog poziva početkom septembra da se uključe i kažu šta nedostaje i šta treba raditi u 2023. godini, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Zabeležili smo svaki predlog koji je pristigao i u skladu sa mogućnostima planirali smo njegovo ostvarenje u 2023. godini, napomenu la je gradonačelnica.

Ona je podsetila da je prošle godine realizacija budžeta iznosila 95 odsto i da se očekuje da taj nivo bude dostignut i u ovoj godini.

Pojedini opozicioni aktivisti imali su primedbu na kratak rok, odnosno to što su od objavljivanja Nacrta na gradskom sajtu do javne rasprave imali manje od 24 časa i kako kažu nisu imali dovoljno vremna da pročitaju i analiziraju predloženo


#   Niš   budžet   Dragana Sotirovski   javna rasprava   opozicija
#GradonacelnicaN @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima