Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Још један протест Нишлија због најављеног рушења моста у Доњој Врежини

rssBookmark and Share

Ниш 17.12.2022. Нишке вести, Јужна Србија Инфо

Грађани нишког насеља Доња Врежина који се противе рушењу моста преко Нишаве окупили су се данас на обали реке у знак протеста због најављеног рушења тог објекта.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Окупљени грађани, њих стотинак, апеловали су на руководство града да одустане од рушења моста све док на том месту не буде изграђен други и истакли да им тај прелаз преко Нишаве најкраћа и најбезбеднија веза Доње Врежине са остатком града.

Александар Маринковић, један од чланова Удружења „Нишава наша река“ које је организовало окупљање, истакао је да без моста насеље Доња Врежина не може да функционише.

„Деци је преко моста најкраћи пут до школе, а од када је затворен, морају да иду Нишавском улицом која је веома ризична. Нема тротоаре, нити пешачке прелазе. Мој син је као пешак оборен пре три дана у тој улици и сада је у болници. Срећом добро је, али не би желео да се то догоди неком другом детету“, изјавио је Маринковић.

Он је рекао да житељи Доње Врежине свакодневно чују различите информације о мосту, да ће бити срушен, да ће бити другог, али пешачког, због чега су збуњени и узнемирени.

„Тражимо јасне и недвосмислене информације, али рушење није опција све док не добијемо гаранције да ће нови бити изградјен“, изјавио је Маринковић.

Житељ Доње Врежине и бивши начелник Полицијске управе у Нишу Радисав Гвозденовић казао је на скупу да је мост веома значајан за градјане, али да има и стратешки значај.

„На овом месту се прелазило преко Нишаве и током Другог светског рата, а током политичке кризе због дешавања у Чехословачкој 1968. године, само се њиме могло прећи преко Нишаве јер су остали мостови били блокирани“, истакао је Гвозденовић.

Према његовим речима, преко моста је током бомбардовања 1999. године прелазила и војна јединица смештена у једној од кућа у Врежини.

„Та јединица била је подршка војним снагама, а могла је да прелази преко моста јер он није грандиозан, није велики, нема га у мапама ни Истока ни Запада. То морају да знају они који одлучују о његовој судбини“, нагласио је Гвозденовић.

Он је подсетио да је мост најкраћа веза са гробљем у Доњој Врежини и да га више хиљада људи користи за обилазак гробова својих најмилијих, али и за долазак на базен и излетише у том насељу.
Гвозденовић је мишљења да мост може да се реконструише јер како је рекао, има „здраву“ бетонску основу и „здраве“ почетне стубове.
Становник Доње Врежине Станиша Димитријевић рекао је да су градјани чули изјаве градоначелнице да „струка“ треба да се пита да ли моста треба да буде или не у том насељу, али да се са тим њеним ставом не слажу.

„Струка треба да каже да ли мост може да се реконструише или како да се направи нови, а ми мештани кажемо да нам је потребан“, изјавио је Димитријевић.

Градначелница Ниша Драгана Сотировски најавила је недавно да ће мост у Доњој Врежини бити срушен и да новог неће бити. Медјутим, јуче је рекла да ће у моменту када започне рушење моста град у буџету имати новац за изградњу новог.

Она је казала да за сада не зна да ли ће нови мост бити пешачки или колски, али да постојећи мост мора бити срушен јер угрожава безбедност изворишта „Медијана“ и околних кућа.

Мост у Доњој Врежини затворен је за саобраћај аутомобила у марту 2018, а пешаци и мотоциклисти га и од тада несметано користе упркос великом улегнућу коловоза.

Град је првобитно имао намеру да мост буде сачуван, па је 2019. године Дирекција за изградњу града Ниша расписала тендер за санацију, али, није било фирми заинтересованих за тај посао.


#   Ниш   мост   протест   Доња Врежина   Дирекција за изградњу   Александар Маринковић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима