Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Још једна змија пронађена у Врању, овај пут отровница

rssBookmark and Share

Врање 04.05.2017. РТВ Врање, Јужна Србија Инфо

Два дана заредом, две змије нађене су у Врању: Једна у аутобусу, а друга у приватном аутомобилу, овог пута ради се о отровници.

Фото: РТВ Врање
Фото: РТВ Врање

Захваљујући сарадњи између града, комуналне полиције и Удружења „Поскок“ из Владичиног Хана, гмизавци су ухваћени и враћени у природу. Ове животиње су заштићена врста у Србији и не смеју се убијати.

Док је путнике у аутобусу преплашио степски смук, који је безопасан за људе, у аутомобилу Драгана Станисављевића откривена је  змија отровница.

Власник је јуче боравио у селу Мазараћ и претпоставља да је могуће да је змија тамо ушла у аутомобил. Он је то приметио тек јутрос кад је извирила испод хаубе.

Комунална полиција и Владица Станковић из Удружења „Поскок“ одмах су интервенисали. Али, змија се сакрила дубоко у унутрашњости мотора.

- Некада и три сата не можемо да је лоцирамо. Јер ауто је такав има много шупљина  и може свуда да се завуче. Ево, и сада морамо ауто да терамо на канал како би могли да све прегледамо.“

И тек након готово два часа откривена је  на дну аутомобила. Из комуналне полиције поручују грађанима да их одмах обавесте, уколико примете змије јер  у самоодбрани, из страха могу и да угризу.

Ивица Ташковић начелник Одељења комуналне полиције каже да су змије осетљиве на вибрације, те се не смеју узнемиравати на тај начин. Потребно је некад и неколико сати да се оне примире и да их стручно лице пронађе.

Сада када је сезона излета отворена  неопходно је знати и како да се понашамо у природи, уколико доживимо непријатан сусрет овакве врсте.

Горан Златановић, искусни планинар каже да уколико змију приметимо, а обично се крију у високој трави морамо застати, примирити се, вратити неколико корака уназад и животиња ће отићи својим путем. Осим тога када пођемо на излет морамо се и адекватно обући, потребне су дубоке патике и дугачке панталоне.

Сигурно ће оваквих позива бити још, бар док не дође до првог захлађења које се најављује пред почетак викенда.

Коментара: 0


#   Врање   полиција   Владичин Хан   аутомобили   змије   комунална полиција   Владица Станковић   отровница   Мазараћ   Поскок удружење   Горан Златановић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима