Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како се најбоље заштитити од грома - закопавање у земљу нас неће спасити

Bookmark and Share

08.06.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Годишње од удара грома у свету погине готово 25.000 људи, док их десет пута више удар преживи, али са тешким последицама. Најчешће заблуде су да ћемо се заштитити ако чучнемо, а никако не треба да особу коју је ударио гром затрпавамо у земљу, рекао је за РТС професор електротехнике Милан Савић.

Илустрација
Илустрација

Најновији случај удара грома у Србији догодио се пре неколико дана на Пештери када је погинуо дечак. Статистика показује да су удари грома у нашој земљи најчешћи у планинским пределима и то чак четири пута чешћи него на подручју Војводине, рекао је професор Милан Савић.

"Повећана висина привлачи удар грома и треба наћи заштиту у виду вишег објекта. Ако чучнемо то може да помогне, али не много. Ако постоји шумарак боље је тамо се склонити него остати на ливади. Треба да нађемо заштиту тако да не будемо најистакнутији", објашњава професор Савић.

Истиче да је најбоље да се склонимо у аутомобил, ако смо им у близини, јер има ефекат Фарадејевог кавеза.

Град је релативно заштићен са високим зградама, тако да ходање улицама по граду није опасно, док је на селу другачије, јер је човек углавном на отвореном и незаштићен.

"Ако видите громоносни облак треба да се склоните. Удар грома је везан за јаке кише које не могу да се појаве из ведра неба, па ни гром. Грмљавине су чешће у поподневним сатима када се земља загреје и испарења иду горе", наводи професор Савић.

Мобилни уређаји не доприноси привлачном дејству грома, јер су та зрачења неутрална и немају утицај, каже професор елкектротехнике.

"Још једна заблуда је да особу коју је ударио гром треба закопавати у земљу. То је можда и највећа заблуда, јер ако то урадите практично ћете усмртити човека". истакао је професор Савић.

Посебно је опасно налазити се у близини усамљеног стабла у току грмљавине.

"Зашто је дрво опасно? Ако је високо рецимо 30 метара оно ће скупљати све у пречнику три пута већем од своје висине. Тај електрични и топлотни ефекат доводи до такозване експлозије стабла због чега је опасно бити у његовој близини", рекао је за РТС професор електротехнике Милан Савић.


#   гром   РХМЗ   Електронски факултет   заштита   олуја
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима