Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Кризни штаб одлучио: Млађи ученици у учионицама, старији комбинују одлазак у школу и онлајн наставу

rssBookmark and Share

11.08.2020. РТС, Јужна Србија Инфо

Ученици од првог до четвртог разреда ће наставу похађати у учионицама, где ће максимално моћи да их буде 15, одлучио је Кризни штаб. Имаће највише четири часа који ће бити скраћени до 30 минута

Кризни штаб одлучио: Млађи ученици у учионицама, старији комбинују одлазак у школу и онлајн наставу

Настава ће се спроводити уз поштовање свих мера да би се смањио ризик од респираторних инфекција.

Старији разреди ће боравити у школама уз исте мере превенције, али ће имати комбинацију онлајн наставе и наставе у школској средини.  

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић је рекла за РТС да ће најмлађи ђаци највећим делом похађати наставу у школској средини јер је процењено да је то за њих најбоље.

Нагласила је да ће се настава одвијати уз поштовање свих мера које ће максимално да смање потенцијални ризик од чирења респираторних инфекција.

"Поштоваће се сви принципи који максимално смањују физичку могућност преношења овог агенса, са максималним разређењем густине смештаја у учионицама, са максималним бројем ђака од 15, где удаљеност седења у клупама минимално један и по метар", обаснила је Дарија Кисић Тепвачевић.

Рекла је и да би најмлађи требало да се навикну на ношење маски.

"И у школској средини је неопходно да се маске носе, од момента уласка, до момента уласка у клупу. Такође, приликом причања, одговарања и свуда где је удаљеност од друге особе мања од један и по метар. Препоручује се ношење маски све време бравка, међутим, када су у питању ђаци, могуће је да када слушају наставу и седе у клупи, привремено одложе маску", навела је заменица директора Института Батут.

Када су у питању наставници и друго особље, они све време боравка у школској средини треба да носе маске, и то на исправан начин. Могуће је да то буду епидемиолопке, хируршке и памучне маске.

Дарија Кисић Тепавчевић је додала да је одлучено да је то најоптималнији облик наставе и да ђаци неће мењати места. Након завршетка смена биће рађене дезинфекције.

Старији разреди ће се за време боравка у школама понашати по истим обрасцима, али због бројности ђака и начина вршења наставе, они ће комбиновати одлазак у школу и онлајн наставу.

Школе ће се чистити пре почетка наставе, најмање двапут у току дана, и по поотреби уколико то налаже епидемиолошка ситуација.

Иначе, постоје три сценарија како ће изгледати настава на универзитетима ове године. Први је класична настава као што је до сада била, други је тзв. хибридни сценарио где ће предавања бити онлајн организована а практична настава у мањим групама и трећи сценарио је комплетна онлајн-настава.

Коментара: 0


#   настава   Министарство просвете   школска година   средње школе   основна школа   Коронавирус
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима