Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лесковац: Епидемија салмонеле у вртићима

rssBookmark and Share

Лесковац 01.11.2016.

Завод за јавно здравље у Лесковцу прогласио је епидемију саломенеле у пет од 10 вртића Предшколске установе "Вукица Митровић", где је 21 дете оболело, а двоје хоспитализовано.

Лесковац: Епидемија салмонеле у вртићима

Оболела су деца 2010. и 2014. годиште, која су ових дана одлазила на рођендане у шест играоница.

Највећи број деце - 12, заражен је том стомачном бактеријом у вртићу "Лане", а заражене деце има и у вртићима "1001 радост", "Цврчак", "Колибри" и "Цицибан.

Извор цревне бактерије још није утврђен јер је узет велики број узорака за анализу из вртића, њихове главне кухиње и диструбутивних кухиња, затим су узети узорци са играчака, као и из играоница, са радних површина и опреме, као и са руку запослених.

"Сви вртићи су детаљно дезинфиковани по више пута, а јуче смо извршили анкетирање у породицама оболеле деце и тамо где су деца имала симптоме у виду повраћања и учесталих столица", рекла епидемиолог Јадранка Красић.

Директорка предшколске установе Јасмина Анђеловић Ђорђевић оценила је да нема места за панику будући да се запослени у вртићима строго придржавају упутстава Завода за јавно здравље.

"Ми смо поступак и спровођење комплетних мера завода спровели до касно синоћ, следимо даља упуства. Нема разлога за панику и страх јер је све под контролом", истакла је директорка.

Двоје деце узраста 2014. године била су хоспитализована на Одељењу педијатрије у Општој болници у Лесковцу. Лечење је успешно завршено, па су данас отпуштена кућама.

Ово је прва већа епидемија у лесковачким вртићима од 1998. године када је више од 200 деце било заражено шигелом.

Коментара: 0


#   Лесковац   епидемија   вртићи   Јадранка Красић   Вукица Митровић ПУ   Јасмина Анђеловић Ђорђевић   епидемиолог
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима