Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лесковац: Средњошколци нису за улазак Србије у ЕУ, али би радо тамо живели

rssBookmark and Share

Лесковац 13.11.2017. Танјуг

Резултате анкете на граници вица забележили су међу младим анкетари Министарства за европске интеграције и организације ЕПУС Лесковац.

Лесковац: Средњошколци нису за улазак Србије у ЕУ, али би радо тамо живели

Половина анкетираних средњошколаца у Јабланичком округу сматра да Србији није место у Европској унији (ЕУ) али, истовремено, им је ЕУ привлачна, резултат је истраживања Министарства Србије за европске интеграције и организације ЕПУС Лесковац.

На конференцији за новинаре је речено да су анкетирани средњошколци били "шокирани" када им је речено да се "Русија не налази на листи првих 15 земаља које улажу бесповратна средства у развој Србије, већ да су на првом месту фондови ЕУ, на другом САД, на трећем Немачка, тек на осмом Јапан, а на петнаестом Кина".

На конференцији за новинаре у Техничкој школи "Раде Металац" уз чију подршку је обављено истраживање, речено је да је анкетирано 500 ученика из 18 средњих школа у Лесковцу, Лебану, Бојнику, Медвеђи и Власотинцу.

Између 41, 2 и 51 одсто испитаника сматра да је ЕУ "неправедна према Србима, да у ЕУ мали народи пропадају, да су народи ЕУ уображени и да омаловажавају Србе, да ЕУ нуди мед и млеко, а нас ће само искористити", те да ће ЕУ "умањити слободе које Србија сада има, да ће ЕУ уништити српски национални идентитет и да су ЕУ и Срби различити светови где нико никога не разуме".

Сузана Димитријевић из организације ЕПУС рекла је да су, с друге стране, ти исти млади људи одговарали да би радо, када заврше школовање, отишли да раде у Европској унији јер се тамо боље живи.

Оцењујући шансе за бољи живот у Европској унији, 60, 1 одсто испитаних је навело да ЕУ отвара могућности за младе, 43, 1 одсто да ЕУ поштује различитости свих народа, 52, 6 одсто да ЕУ подржава различите вероисповести и 53 одсто средњошколаца се определило за став да улазак у ЕУ Србији отвара могућност развоја.

"БиХ у ЕУ тек 2050. године, а Србија..."

Трећина испитаника није знала, или није имала никакав став о односима Србије и Европске уније, што показује, како је речено, да млади не знају довољно ни о ЕУ, ни о евро-интеграцији Србије.

"Овим истраживањем је осветљена потреба за бољим информисањем младих о европским интеграцијама Србије, што је пре свега задатак за школе и медије, јер једино добра информисаност и чињенице могу помоћи да се превазиђу предрасуде", закључује ЕПУС.

Коментара: 0


#   Лесковац   млади   Власотинце   Бојник   Лебане   Медвеђа   ЕУ   Јабланички округ   истраживање   бесповратна средства   Сузана Димитријевић   Европски покрет у Србији
@EvropskiPokret @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима